Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sviktande superagent

Filmstaden: Hamilton 2 – Men inte om det gäller din dotter
I rollerna: Mikael Persbrandt, Reuben Sallmander, Frida Hallgren med flera.

Annons

Den föregående (och lyckade) Hamilton-filmen I nationens intresse sågs på bio av över 500 000 personer. Det borde borga för en genomarbetad uppföljare, inte minst med tanke på att Guillou välsignat projektet, samt att Mikael Persbrandt som bekant spelar den hårdkokte agenten.

Men nånstans verkar nåt ha gått fel.

Persbrandt är märkbart blasé hela filmen igenom; inte ens hans isblå ögon övertygar. Och bra skådisar som Reuben Sallmander och Frida Hallgren underpresterar – han går mest och röker och gnäller, medan Hallgrens polischef reduceras till ett våp som underordnar sig Hamiltons bryska handlingskraft.

Manuset är därtill riktigt tunt. Nu har jag inte läst boken Men inte om det gäller din dotter, som Hamilton 2 bygger på, men nog måste det finnas mer substans än att superagenten Hamilton måste rädda sin guddotter som kidnappats av ondsinta och fanatiska muslimer.

Likaså är tillbakablickarna, där Hamilton minns sin av maffian mördade dotter och fru, grunda och ofullständiga.

Efter visningen läser jag att manuset till tredje filmen inte är klart och ingen regissör är offentliggjord. Kanske filmmakarna brände allt krut på "ettan", för detta märkligt bristande engagemang har gjort att denna agentthriller blivit rena b-filmen.

Tack vare en ganska svettig final så lyfter det en smula den sista kvarten, men det är så dags. Man måste kunna begära mycket mer av varumärket Hamilton än halvdassig action som känns mer riktad till tv-soffan än i största salongen på Filmstaden.

Mer läsning

Annons