Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulltecknat schema för Roger Olsson

/
  • Ångesonen Roger Olsson, mest känd för The Grand Opening, har många musikaliska projekt. Hearts No Static är det senaste.Foto: Foto: Alice Storchi
  • Jens Pettersson, Otto Johansson och Roger Olsson utgör instrumentalbandet Hearts No Static, som släppte sitt debutalbum Motif i fredags.Foto: Bureau B

The Grand Opening, Will Gambola Sing och nu Hearts No Static – Ångesonen Roger Olsson har många järn i elden och verkar trivas bra med det.

Multiinstrumentalisten tillika producenten, nu bosatt i Stockholm, är tydlig och bestämd med vad han vill göra. Det enda som inte verkar räcka till är tiden.

Annons

Roger försäkrar mig om att The Grand Opening alltid kommer att vara hans livsprojekt, och att det alltid kommer att vara viktigast för honom. Men det hindrar inte honom från att släppa skivor med olika sidoprojekt. Till exempel Hearts No Static, som släppte sitt debutalbum den 20 november.

I trion ingår, förutom Roger, Jens Pettersson och Otto Johansson som också figurerar i The Grand Opening.

– Det fungerar ju dock lite annorlunda med Hearts No Static. Vi repar ju till exempel aldrig. Vi bara bestämde oss för att spela in en skiva, och sedan gjorde vi det. Vi jammade ihop låtarna i studion, och sedan hade vi lite flyt med ett skivbolag som ville släppa oss.

Den instrumentala debutplattan Motif släpps på det tyska indiebolaget Bureau B, och vad de har för planer för den svenska kraut/postrocktrion återstår att se.

Men det är hur som helst tänkt att Hearts No Static ska bli ett liveband.

– Det var ju lite dålig tajming att vi kom på det här med platta så sent. Bolaget vill kolla så att responsen blir bra innan de skickar ut oss på turné. Vi har skrivit kontrakt för två plattor, så det kan hända att vi väntar tills den nästa skivan är inspelad och släppt innan vi börjar spela live. Nu är ju det här en instrumentalplatta, och det kommer förmodligen att bli sång på nästa. Men vi kanske låter någon annan än mig sjunga – jag vill inte att det ska låta som The Grand Opening.

Vad är det då mer som skiljer The Grand Opening och Hearts No Static?

– Den största skillnaden är att det är jag som bestämmer i The Grand Opening. Jag är chefen, och så har det alltid varit. I Hearts No Static byter vi instrument med varandra och alla får vara delaktiga i skapandeprocessen. Därför blir det extra roligt – alla har lika mycket talan och alla bestämmer lika mycket.

Roger insisterar på att den här intervjun huvudsakligen ska handla om Hearts No Static, men jag kan ändå inte låta bli att fråga om hans övriga projekt. Kompisbandet Will Gambola Sing, där Roger spelar trummor, började på skoj men fick erbjudande om att släppa en skiva på ett japanskt bolag. Och då var det lika bra att spela in en skiva. Will Gambola Sing-skivan släpps i februari.

Men även The Grand Opening jobbar på. Direkt efter telefonintervjun ska Roger bege sig till studion för att spela in sång till den nya skivan.

Han gör bedömningen att den är färdig till sjuttio procent.

– The Grand Opening har utvecklats, troligen mycket på grund av Hearts No Static. Ambientdelen har helt flyttats till Hearts No Static och The Grand Opening har gått tillbaka till rötterna. Två gitarrer, bas, wurlitzer och stämsång på refrängerna. Back to basics.

Mer läsning

Annons