Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Kibera finns glädje trots att de bor på ett sopberg

/
  • Majsgröten håller sluminnevånarna levande – och kvinnorna som i kooperativ och nätverk försöker skapa förutsättningar för ett bättre liv för sina barn.
  • Skolor och utbildning är ett sätt att ta sig från slummen i Kibera.
  • Skolor och utbildning är ett sätt att ta sig från slummen i Kibera.
  • Majsgröten håller sluminnevånarna levande – och kvinnorna som i kooperativ och nätverk försöker skapa förutsättningar för ett bättre liv för sina barn.

Sundsvalls museum:
Kibera nr 1 – om livet i slummen i Kibera, Kenya
Producerad av Tina Johansson, museipedagog
Film om Kibera: Amanda Hagberg, Carolina Edström, Emma Fridlund, Skvaderns gymnasieskola
25 april till 1 november

Annons

Den som har förväntat sig massvis med bilder som speglar ett fruktansvärt liv i slummens Kenya får tänka om. Visst, 800 000 människor från 42 stammar bor på ett sopberg utanför Nairobi. Det lever under extremt tuffa förhållanden där hiv och aids frodas. Det finns inget vatten eller avlopp, och det kostar 50 kronor i månaden att hyra en plats på fyra kvadratmeter för att slå upp ett skjul.

Det som finns, förutom fattigdomen, i Kibera är gemenskap, glädje och kämparanda för att skapa någonting bättre. Det finns människor som inte har gett upp utan drömmer och längtar till någonting bättre. De har varandra och med hjälp av kvinnliga nätverk och kooperativ skapas livsutrymmen. Det är kvinnorna som håller uppe ekonomin med tillverkning av hantverk och försäljning av matvaror.

När Tina Johansson, museiintendent/museipedagog, besökte Kibera för första gången för tre år sedan fanns det pengar och mat. Männen hade jobb. När hon och tre gymnasieelever besökte slummen i höstas hade livet mörknat. Det senaste valet, december 2007, ledde till upplopp där ett tusental människor dödades. Många av slummens invånare hade hoppas på ett regimskifte, men ingen vet vem som vann valet. Det som hände var att Kibaki fick sitta kvar som president och utmanaren Raila Odinga fick posten som premiärminister. Det är oroligt i landet.

Arbetslösheten är i dag påtaglig i Kibera. Männen saknar jobb. Kvinnornas nätverk har fått en ännu större betydelse. Trots det desperata läget frodas kulturen med dans och musik. Och humorn och majsgröten Ugali håller sluminnevånarna levande.

Det Tina Johansson vill med den här utställningen är att berätta den historia som inte ges via nyhetsförmedlingen – att människor slåss för sin överlevnad även efter dramatiska händelser som skildras i nyhetsartiklar, tv och radio. Dessutom så vill hon att framförallt ungdomar ska få en chans att reflektera över livet i slummen. Utställningen är enkel – men Tina Johanssons fotografier, korta texter, uppbyggda miljöer – och elevernas film – ger besökarna en inblick i livet i Kibera.

Mer läsning

Annons