Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Karlsson blir Strindberg i tv

/
  • Jonas Karlsson tar sig an rollen som August Strindberg i Peter Birros och Stig Larssons tv-drama August.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Det är mycket August Strindberg för Jonas Karlsson för tillfället. Till jul gestaltar han författaren i SVT:s juldrama. I höst gör han också Strindbergs Mäster Olof på Stockholms stadsteater.

Annons
Efter rollen som August Strindbergs Erik XIV på Stockholms stadsteater 2005 är det nu dags för Guldbaggenominerade Jonas Karlsson att gestalta nationalskalden Strindberg själv. Till jul spelar han den unge Strindberg i SVT:s julsatsning August. Peter Birro har skrivit manus och Stig Larsson regisserar.
Det här är den unge Strindberg, under tiden kring Mäster Olof och Röda rummet. Den tänkande, sökande Strindberg. Som frågar sig: Kan jag vara författare? Är jag begåvad? Hur mycket måste jag försaka?, säger Jonas Karlsson.
Dramat tar sin början 1876 när Strindberg är fattig och refuserad, men skildrar också kärleken till Siri von Essen (spelad av Linda Zilliacus) och vänskapen till Olle Montanus (spelad av Jakob Eklund). Manusförfattaren Peter Birro har försökt skildra Strindberg ganska fritt i tv-dramat.
Kan de redan existerande föreställningarna om hur Strindberg var utgöra ett hinder i arbetet?
Alla har ju sin bild av hur Strindberg var. Det kan ju vara roligt att spela på detta också. Vet man om det, så kan man välja att använda folks förväntningar, eller leka med dem.
August är inte det enda Strindberg-projekt som Jonas Karlsson ägnar sig åt under 2007. I höst börjar han också repetera Lennart Hjulströms uppsättning av Mäster Olof på Stockholms stadsteater.
Ja, det är mitt Strindbergsår! Det har bara blivit så. Det var Lennart Hjulströms förslag, han har pratat länge om det och vi gjorde ju också Erik XIV tillsammans. Men det är något med Strindberg som är svårt att komma ifrån när man jobbar med teater. Han genomsyrar allt faktiskt. Att ägna sig åt Strindberg är att ägna sig åt vårt lands historia.
I vår medverkar Jonas Karlsson också i filmen Den man älskar mot Rolf Lassgård, och debuterar dessutom som författare med novellsamlingen Det andra målet.
Eftersom jag spelar Strindberg kände jag att jag var tvungen att debutera som författare också, ha ha. Det är noveller som handlar om olika sorters människor i en stad.

Fakta/Jonas Karlsson:
+ Ålder: 35
+ Aktuell: Nominerad till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Offside. Spelar August Strindberg i Peter Birros och Stig Larssons tv-drama August som spelas in i vår. I övriga roller syuns bland andra Linda Zilliacus som Siri von Essen och Jakob Eklund som Olle Montanus. Under våren debuterar han också som författare med novellsamlingen Det andra målet.
+ Filmer och tv i urval: Livet är en schlager (2000), Hans och hennes (2001), Miffo (2003), Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005), Offside (2006), Gustav den III:s äktenskap (tv, 2001)
+ Teaterpjäser i urval: Erik XIV, I väntan på Godot, Woyzeck, En midsommarnattsdröm.

Mer läsning

Annons