Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt det nya filmåret komma in

/
  • Festivalälskling. Kåre Hedebrant, 13, spelar huvudrollen som Oskar i
  • Rollen som Jokern i
  • Wall-E.

Annons

Visst blev 2008 till stor del Tomas Alfredsons år här i Sverige. Hans film Låt den rätte komma in fick först stor uppmärksamhet vid festivaler utomlands och sedan beröm från både kritiker och publik här hemma. Nu återstår väl bara storslam vid måndagens Guldbaggegala, men där får Låt den rätte komma in hård konkurrens av Maria Larssons eviga ögonblick av Jan Troell och De ofrivilliga av Ruben Östlund.

Efter deras onödiga nyfilmatisering av The Ladykillers (2004) kom Ethan och Joel Coen tillbaka i storform förra året med No country for old men, en slags meditation över åldrande, godhet och ondska.

Ute på de dammiga vidderna i södra USA hittar arbetarkillen Llewelyn Moss (Josh Brolin) en väska full med pengar och spår efter en svårt havererad narkotikaaffär. Han tar pengarna i förhoppning om att kunna skapa ett bättre liv för sig och sin fru Carla Jean (Kelly Macdonald). Llewelyn får då Anton Chigurh (Javier Bardem) efter sig, en principfast psykopat beväpnad med en bultpistol som används för att avliva boskap. Och tätt i hälarna på dem följer den belevade sheriffen Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones).

Denna stundtals våldsamma men också eftertänksamma katt-och-råtta-thriller hade Sverigepremiär i slutet av februari förra året, men gick på bio i USA redan 2007. No country for old men vann också välförtjänt pris som bästa film vid förra Oscarsgalan, men hör alltså till 2008 för oss här i Sverige.

Detsamma gäller några andra höjdare, som There will be blood av Paul Thomas Anderson, Juno av Jason Reitman och Into the wild av Sean Penn. Högst upp på listan över förra årets filmer hamnar dock Försoning i regi av Joe Wright.

Filmen tar sin början i 1930-talets London. Berättelsen kretsar kring Cecilia, äldsta dottern i den välbärgade familjen Tallis, och kokerskans son Robbie, som fått sin utbildning bekostad av familjen. De blir förälskade, men Cecilias yngre syster Briony, som själv är förtjust i Robbie, sätter stopp för romansen med en ohygglig lögn.

Efter att Cecilia och Robbie skiljts åt bryter andra världskriget ut. Han skickas som soldat till Frankrike och hon blir sjuksköterska på hemmafronten. Och det är här filmens storhet visar sig. Obehindrat rör sig regissören Joe Wright mellan den sagolika inledningen på herrgården och krigets fasor både på slagfältet och bland sjuksängarna. Parallellt löper efterspelet till Brionys lögn; om de som drabbades, de som slapp undan och inte minst Briony själv och hennes oerhörda samvetskval.

Andra minnesvärda filmer från 2008 är Christopher Nolans utmärkta The dark knight och den sockersöta roboten Wall-E.

Så. Då går vi vidare. Låt 2009 och alla dess filmer skölja över oss.

Mer läsning

Annons