Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Scherman som tröst

Annons

Kaffet ryker så fint när det är 14 grader i köket. Men nästkommande morgons mys är svårt att föreställa sig när man går ensam genom en becksvart skog och den inre rösten plötsligt börjar rabbla fire walk with me-ramsan från Twin Peaks.

Då är man inte så jäkla kaxig.

När den baklängestalande dvärgen blir synlig för det inre ögat ligger det nära till hands att börja springa.

Trösten kommer från ett oväntat håll. Från Jan Scherman. I ett poddat sommarprogram talar journalisten, tv-direktören och numera Bonnier-chefen till mig, lugnt men märkbart känslosamt, om sin stränga pappa. Om hur pappan ställde skyhöga krav och slog. Om hur våldet spred sig genom syskonskaran. Och om hur förväntningarna på att alltid prestera på topp har präglat Jan Scherman.

Det var ett fint sommarprat, särskilt som det kom från en annars så konfliktorienterad offentlig person. Som chef för TV4 var det alltid något Scherman bråkade om. Sveriges television fick fördelar, TV4 borde få sända mer reklam, med mera, med mera. Han hade rätt, de andra var ute och cyklade.

Nu var Scherman plötsligt sårbar och pratade om att man borde få göra fel, ja att det faktiskt kan vara nyttigt att göra misstag. Så har jag aldrig uppfattat honom i den offentliga debatten. Där har han mer framstått som sin pappa.

Djupt rörande. Och ett tacksamt avbrott för ett huvud som snurrat in sig i röda sammetsgardiner och olycksbådande musik. David Lynch skulle vara stolt om han visste att en berättelse om en sträng barnmisshandlare verkar lugnande för någon som börjat tänka på Twin Peaks. Vem var det som mördade Laura Palmer nu igen?

Efter en sommar nästan helt utan tv-nyheter flimrade Aktuellt förbi i vardagsrummet härom kvällen. Det var strax efter blocket med regionala sändningar. Bakom Claes Elfsberg stod det "ABC" och programledaren fick vänta in rätt kamera innan han började prata.

Två missar på tio sekunder.

Har det varit så här hela sommaren? Strular Sveriges televisions skrytmoderna nyhetsstudio fortfarande?

Det senaste jag hörde, i Medierna i P1 någon gång under sommaren, var att SVT hade lämnat den nya, problemfyllda sändningstekniken och gått tillbaka till den gamla, beprövade. Strular också den nu? Eller har man gjort ett nytt försök med den nya?

Hur som helst är det skamligt att det bästa vi borde ha i nationell nyhets-tv månad efter månad gör missar man minns från lokal-tv-försöken i kabel-tv:s begynnelse.

Kanske skulle en Scherman kunna gå in och styra upp skiten under några veckor.

Mer läsning

Annons