Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill nå unga musiker – och få dem att tänka i nya banor

/
  • Andreas Öhlén är kursledare och Mikael Andersson-Knut på Sensus är initiativtagare för kursen elektronisk musikproduktion.

Kommer vi att få se nästa Style of Eye eller Avicii? Det är frågan när Sensus startar en kurs i elektronisk musikproduktion.
Kursledare är producenten och dj:n Andreas "Njut" Öhlén.

Annons

Det började som en filosofisk fundering. Det finns mycket musik i Sundsvall och traditionellt är det en rockbandssättning med i snitt 4,2 personer. Det berättar Mikael Andersson-Knut som är initiativtagare till en kurs i elektronisk musikproduktion.

– Vi på Sensus har märkt att, i alla fall i vår verksamhet, är det sämre återväxt bland unga. Vi frågade oss "Vad gör de?", "Hur gör de musik?". Men det här är ett känt fenomen, det är inte nytt.

Sensus i Sundsvall har tagit inspiration från sina kollegors kurs i Stockholm men det ska inte bli en kopia av den.

Inledningsvis kommer det att vara två kurser med fyra deltagare i varje. Grupperna kommer att träffas vid sex tillfällen. Som kursledare vände de sig till producenten och dj: Andreas Öhlén, även känd som Njut.

Mikael Andersson-Knut kände till hans arbete med bland andra Rapper KC och som dj på Invito.

Andreas Öhlén tyckte det var roligt att han fick förfrågan.

– Det var smickrande att de tyckte att jag var något att ha. Jag visste inte om det var någon som hade koll på vad jag gör.

Han är säker på vad som är viktigast med den här kursen.

– Att få spela upp något och bli sedd och hörd. Många sitter hemma och gör saker men vill inte visa upp dem.

Andreas Öhlén pekar på tre steg som de måste igenom.

– Det första är att få dem att tänka i nya banor. Kan jag till exempel använda den här kompressorn på ett nytt sätt? Sedan handlar det om att forma en ljudbild. Sist kommer det tekniska. Hur kommer jag dit jag vill? säger han.

Kurserna genomförs i samarbete med Domsaga Musikhus där deltagarna även håller till. Den 15 februari börjar första kursen.

Mer läsning

Annons