Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måns hyllas i världens medier

/

Multibegåvad och modest. En kille som aldrig ger upp.
Efter storsegern i Eurovision song contest plockar nu världens medier fram hyllningar till Måns Zelmerlöw.

Annons

Kring 200 miljoner tittare runt om i världen såg hur svensken sopade banan med resten. Men franska nyhetsbyrån AFP skriver att Zelmerlöw är allt utom arrogant efter segern.

– Jag kunde inte tro det. Jag trodde verkligen att antingen Ryssland eller Italien skulle vinna, sade han.

USA Today drar upp vad som tolkats som Zelmerlöws homofobiska kommentarer i ett tv-program i fjol. Men man noterar också att han pudlat och även sagt sig vara öppen för att dejta en man.

Washington Post skriver att svenskens tacktal tycktes vara riktat mot de ryska antigaylagarna.

– Vi är alla hjältar, och det spelar ingen roll vem vi älskar, sade han.

Norska Verdens Gang grattar Zelmerlöw och skriver: "Deras sjätte seger i Eurovision visar bara vilket tak svenskarna har på sin musik, vare sig det är på kommersiella hitlistor eller i Eurovision."

The Guardian gör sig lustig över att "Heroes" innehåller ord som "hjältar" och "demoner", och skriver: "Sverige ska återigen stå som värd, vilket är trevligt, för de har åtminstone råd med det. De vann med en låt som verkar vara baserad på en sublitterär tolkning av 'Game of thrones'."

Italienska La Stampa skriver: "Det är ingen slump att "Heroes" med svensken Måns Zelmerlow vann. Han var favorit sedan innan, och framför modern dansmusik som hans land exporterar jämsides med framgångsrika DJ:s som Avicii."

Tyska Der Spiegel lyckades kanske inte svälja hemlandets poänglösa resultat, och erkände motvilligt "Heroes" som vinnare:

"Zelmerlöws färgglada danspop saknade både politiskt och textmässigt djup, men uppträdandet, med den animerade streckgubben, var originellt _ trots Zelmerlöws uppenbara brister som dansare."

Värdnationen Österrikes Wiener Zeitung beskriver Zelmerlöws framträdande i artigare ordalag: "Hans scenshow, med sina sympatiska animationer, skiljer sig från den vanliga Eurovision-monotonin."

Australien, som deltog i tävlingen för första gången, hade bara snälla ord till Zelmerlöw. The Daily Telegraph skriver:

"Kvällen tillhörde helt klart 28-åringen, hans livliga ballad och det simpla men effektiva scenframträdandet."

/TT

Mer läsning

Annons