Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmande blues med Zetterberg

/

Annons

Årsfinalen av Måndagsjazzen inleddes med det härligt svängiga bandet Dackaran som betyder att man har sina rötter i Dacke, Liden. Det 12 man starka bandet under Roger Normans ledning spelade rhythm & blues, rock och rockabilly så det fladdrade i gardinerna. Bandet gör också en stor humanistisk gärning genom att man spelar gratis och alla intäkter från spelningar och skivförsäljning går oavkortat till Barncancerfonden norr.

I pausen innan Sven Zetterbergs entré fick saxofonisten Christian Quadra motta Jazzklubbens stipendium för 2013 med diplom och en penningcheck på tre tusen kronor.

Motiveringen till stipendiet löd bland annat, att Christian Quadra visat ett brinnande intresse för jazzen. Därefter intog den levande legendaren Zetterberg & Co scenen.

Allmänt betraktat är blues och jazz den färgade mannens egna konstarter. Den förste vite bluessångaren som fångade mitt intresse var Mose Allison. Han var en sensation då han dök upp på 1950-talet och fick därefter många efterföljare.

I vårt land har vi ett fåtal blues och soulmän. Det blev ett stort tomrum efter Totta Näslunds bortgång men vi har några få stora kvar. Klassikern Peps Persson, Roffe Wikström, Tomas Arnesen och den bäste i nuläget är enligt mitt förmenande sångaren, gitarristen munspelaren Sven Zetterberg som tillsammans med sina kompetenta spelkompisar, Torbjörn Eliasson keyboard & tenorsax, Anders Lewén gitarr, Mikael Fahleryd bas och Jim Ingvarsson trummor bjöd på ett genuint bluesröj med inslag av rock och soul som gick hem hos den fulltaliga publiken. Med sina dryga 40 år i branschen har han en status som det är svårt att rucka på.

Bluesen har många stilformer och dialekter, från primitiv blues med en sångare till eget gitarrkomp till ett rungande storband. Sven Zetterberg han håller sig till den bluesstil som formades på 40- och 50-talet i Chicago och av T-Bone Walker i Linden, Texas.

Ett av det bästa med Sven Zetterberg är att han konsekvent sätter sitt eget sigill på bluesnumren. Han har säkert förebilder, men är ändå ingen eftersägare utan lägger verkligen manken till för att lyfta fram sin personlighet. Sven är inte bara en inlevelsefull bluessångare, han behärskar också gitarren och munspelet på ett skickligt sätt.

Bluesens texter handlar vanligtvis om sprit, brudar, bilar, äkta och sviken kärlek, brustna äktenskap, arbetets slit och armod med mera. Allt detta har Sven under sin karriär inte bara sjungit om, utan även verkligen upplevt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att jazz- och bluesåret har bjudit på många godbitar. Exempelvis Sinne Eegs gästspel sitter djupt i själen. Sven Zetterberg och hans motiverade spelkompisar satte värdig punkt på höstsäsongen och jazzåret med en skönt svängig blueskväll som höjde temperaturen i vintermörkret.

Mer läsning

Annons