Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otur för Luck

Annons

En scen ur Luck, HBO:s nya serie om livet runt en galoppbana i Los Angeles.

Ett inofficiellt par, mer som älskare och älskarinna. Man kanske kan säga att de dejtar, men smyger lite med det. Hon kommer hem till honom. Tystnad. Han frågar vad det är meningen att han ska gissa att hon vill. Hon svarar "ingenting, och allting". Sedan säger hon att hon är gravid. Han är tyst, hon går mot dörren, han ber henne stanna och komma in i rummet, till honom.

De står där ett tag. Han lägger handen på hennes mage, frågar lågmält och lite skämtsamt vem som är pappan. "Asshole" svarar hon. Ett kort samtal om kön, han vill gärna ha en pojke, men det är för tidigt för att veta.

Hon säger att hon är väldigt trött. "Yeah, sure" gå och lägg dig, säger han. Hon går till sovrummet.

Att aldrig riktigt prata färdigt om saker är så väldigt vanligt i film- och tv-dramatik. Finns det människor som har det så i verkligheten? Ja, det är klart det finns. Vi kan ha jättesvårt att prata med varandra vi människor, oavsett hur nära vi är. Men finns det verkligen par som avslutar ett kort samtal om att de väntar barn utan att få klart för sig vad den andra vill? Kan någon lämna ett sånt samtal utan att i alla fall försöka få veta? Utan att ens fråga?

Manusförfattare gödslar med den här typen av hängande-i-luften-dialog. Och rollfigurerna fortsätter att lägga på luren utan att säga hej då, som vi alltid såg J.R. göra i Dallas. Jag skulle bli galen om jag levde i den där världen. Jag blir förstås galen här i verkligheten också, men av andra skäl.

Djurrättsorganisationer i Hollywood blev nyligen smått galna på just tv-serien Luck. Två hästar dog under inspelningen av den första säsongen och ytterligare en i början av produktionen av den andra säsongen. Så nu lägger HBO ner serien. Kanske spelade även de dåliga tittarsiffrorna in i beslutet. Hur som helst, det blir inget mer Luck efter den första säsongen.

Oturliga Luck visas än så länge i Canal plus, så passa på att se Dustin Hoffman, Nick Nolte, Dennis Farina och resten av seriens långa rad av mogna män innan de nio avsnitten är slut.

Luck är långsam, intrigen och miljön känns främmande, men serien är genomarbetad på alla plan och på något sätt magnetisk. Bakom det hela står David Milch och Michael Mann, kända för massor av tunga produktioner på film och tv (Spanarna på Hill Street, Deadwood, Miami Vice, Heat, etc).

I kväll avslutas Äkta människor i SVT. Seriens politiska och samhälleliga frågor ligger som en blöt filt över de hubotpudrade skådespelarna. Vad är mänskligt värde? Vilken sexualitet är "godkänd" av omgivningen? Jag köper det inte, det är för mycket på ytan, även om serien i övrigt är ganska okej. Samtiden måste kommenteras mer subtilt om det ska funka. Och robotar behöver inte lägga huvudet på sned för att vi ska förstå att de tänker. Den typen av pekboks-tv behandlar sina tittare som mindre vetande.

Den tionde och sista delen av Äkta människor visas i kväll klockan 21.00 i SVT1.

Mer läsning

Annons