Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På låtsas bättre än på riktigt

Annons

Det var en dag när jag hade osedvanligt dåligt tålamod som det slog  mig. Välskriven och välgjord tv-dramatik riskerar att göra oss otåliga  i verkliga samtal. Jag är redan drabbad.

Tänk dig en skickligt klippt resumé. Vi får veta vad som har hänt  tidigare i de trådar som kvällens avsnitt ska kretsa kring. Sedan  fortsätter berättelsen. Det räcker med några få ord så förstår både vi  och de andra rollfigurerna vad som avses. En nickning och en blick kan  säga allt, eftersom händelseutvecklingen är så noggrant planerad och  genomförd.

Vi tycker att tv-dramats samtal liknar verklig mänsklig interaktion,  men de har egentligen väldigt lite med vår vardag att göra. Ingen  uttrycker sig så där effektivt i dagligt tal. Och om någon mot  förmodan skulle göra det så skulle vi andra inte förstå någonting. Vi  behöver sammanhang, bakgrund och kunskap som inte hela tiden finns  till hands på samma sätt som den gör i den skrivna dramatiken.

Nej, när vi pratar med varandra är det mer omständligt och långsamt.  Vi behöver förklara, vi ändrar oss, tar om och funderar. Det är  komplicerat att göra sig förstådd. Och det kan vara lurigt att förstå.  Det tar sin tid. Och när man är inställd på den oerhört effektiva  kommunikation som präglar välskrivna tv-serier så kan verklighetens  samtal bli provocerande långsamma.

Känner du igen dig? Är du också avundsjuk på rollfigurerna i tv- program och filmer, som kan säga så mycket med så lite? Allt medan du  och jag står och vecklar ut oss i evighet.

Apropå att uttrycka sig och göra sig förstådd; i kväll bör vi alla  titta på Dokument inifrån som tar upp den rykande aktuella  klimatfrågan inför klimatmötet i Köpenhamn om ungefär en vecka. Vi har  alla hört ropen, vi har tagit del av mängder av argument, men lyssnar  vi?

Alla tycks vara överens om vad som behöver göras för klimatet. Så  varför är det så svårt? I Klimatstriden söker Pär Fjällström svaret  hos luttrade klimatförhandlare. Dokument inifrån visas i kväll klockan  20.00 i SVT2. Kommer du att titta? Kommer vi att lyssna?

På tisdag är det dags för årets julkalendrar och att döma av  åttaåringen här hemma så är det radion som gäller den här gången. I  SVT blir det superhjältar, superskurkar, äventyr och massor av musik i  Superhjältejul. Hjältarna är Supersnällasilversara och Stålhenrik och  superskurkarna är många och otäckt påhittiga. Huvudrollerna spelas av  Sara Edwardsson och Henrik Ståhl och hela grejen är känd från tidigare  barnprogram.

I Sveriges radio handlar årets julkalender om monsteragenten Nelly  Rapp, känd från Martin Widmarks böcker. De har slagit an en ton hos  sonen och av allt att döma så blir det mer radio än tv under december  i år, vilket inte hör till vanligheterna. Håkan Norberg

Mer läsning

Annons