Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig hyllning full av respekt

På Stockholms Jazzdagar 1980 debuterade Monica Borrfors i offentlighetens ljus. 1987 gjorde hon skivdebut med Capricealbumet Your Touch.

Annons
Idag är hon veteranen bland svenska jazzsångerskor.
För mer än 25 år sedan satt Monica back stage på Bal Palais i Stockholm tillsammans med Monica Zetterlund, hon var 44 år gammal och Monica Borrfors var 27 och hade just börjat sjunga jazz. Där knöts varma band mellan Monicorna.
I början av 80-talet kallades Borrfors i pressen för \"Den nya Monica\". Hon var livrädd för jämförelsen. Men för ett par år sedan tog hon gud i hågen och började sjunga Z:as musik. Projektet resulterade i bland annat hyllningsskivan Monica sjunger Monica. Igårkväll gästade hon Måndagsjazzen med Gösta Nilssons Trio och bjöd på en respektfull och lyhörd hyllningskonsert för Monica Zetterlund som skulle fyllt 70 år 2007.
Borrfors är en mycket skicklig sångerska som vet exakt hur Z:as klassiska repertoar ska tolkas med personlighet utan att det blir imitation. Vi fick höra hennes personliga tolkningar av bland annat Sakta vi gå genom stan, Farfars vals, Trubbel, Speak Low, Att angöra en brygga och Estate.
Nu hade Monica bästa tänkbara uppbackning av Gösta Nilsson piano, Filip Augustson bas och Jesper Kviberg trummor. Tre drivna musikanter som förutom ett gediget ackompanjemang blixtrade till mellan varven med fyndiga och oförutsägbara soloinpass.
Sammanfattningsvis tycker jag att berättandet om Monica skall kortas ner och lyfta fram mer av det musikaliska. Många uppfattade det hela som en tvåbetygsuppsats om Monica Zetterlund.

Mer läsning

Annons