Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagodrift med mersmak

Filmstaden: Förtrollad

Annons
Regissören Kevin Lima har gått den långa vägen inom Disneykoncernen. Storyn till trista Oliver och gänget står först på meritlistan. Därefter har han bland annat regisserat Tarzan och 102 Dalmatiner. Det vore alltså synd att påstå att han ligger bakom det mest minnesvärda Walts bolag producerat på senare år.
Förtrollad är dock en oväntat charmig drift med de sagor man genom åren tagit på fluffigaste och största allvar. Alla typiska och nödvändiga ingredienser finns där, men idén att sätta in dem i ett modernt sammanhang ger onekligen mersmak.

I sagolandet Andalasia styr den lömska drottning Narissa, och det vill hon fortsätta göra. Därför tänker hon se till att den snälle, men lindrigt begåvade styvsonen prins Edward hittar en gemål. Dessvärre är det precis vad han gör. Det är kärlek vid första ögonkastet när han räddar glädjespridande Giselle från ett jättetroll. Narissa ser vart det barkar och puttar ner sin konkurrent i en brunn som även råkar vara en portal till våra dagars New York. Total förvirring följer naturligtvis, men precis när det ser som mest illa ut ramlar Giselle i stressade skilsmässoadvokaten Roberts armar.

Hur dramat sedan fortskrider och slutar ska vi låtar vara osagt, men helt förutsägbart är det här faktiskt inte. Överlag känns anrättningen fräschare än vad många kanske tror. Inte minst tillhör kollisionen mellan naiv sagomentalitet och cynisk New York-attityd filmen största tillgångar utan att man för den sakens skull drar det hela till sin spets.
Saken är ju den att även om manusförfattaren Bill Kelly driver med sagomyten, så förlöjligar han den inte. I slutänden är Förtrollad nämligen lika ohöljt och traditionellt romantisk som vanligt. På så vis kan man säga att filmen som helhet både äter kakan och har den kvar. Irriterande kanske en del tycker, men det är långt ifrån alla som lyckas så väl med en sådan balansgång.

Mer läsning

Annons