Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelkrönika

/

Det blir en Wiit jul

Annons
Mycket kan hända på två veckor. Onsdagen den sjätte september nåddes vi av beskedet att det inte blir någon världsomspännande release av Playstation 3. Den tionde september bekräftade Nintendo att deras kommande konsol Wii når europeiska spelaffärer den åttonde december. Och att The Legend of Zelda Twilight Princess, kommer att finnas från dag ett.
Skilda världar är bara förnamnet, och jag har faktiskt svårt att inte vara lite glad för Nintendos skull. De har kämpat i motvind under de två senaste konsolgenerationerna medan Sony har gjort lite hur som helst men ändå lyckats sälja mängder av konsoler.
Nu är det ombytta roller. Europas spelare är trötta på att alltid behandlas som skräp och som kontrast till Sonys egna slogan för PS3, This is Living, skapades thisiswaiting.com. En sida där besvikna spelare har skickat in egna bilder som alla visar hur stor förbannade de är.
Sony har förbrukat en hel del förtroende hos den europeiska marknaden och det är frågan hur många exemplar av den svindyra konsolen de väl kommer att sälja i mars när den släpps här. Framför allt med tanke på konkurrensen från Nintendo, en konkurrent de själva knappt brukar räkna med.

Wii är nämligen PS3:s raka motsats. Den är billig, släpps i tid och har ett helt nytt koncept. Där PS3 och Xbox 360 bara bjuder på snyggare grafik och smidiga onlinelösningar så utnyttjar Nintendo den trend som byggts upp de senaste åren unika kontrollmöjligheter.
Det är ingen slump att fjärrkontrollen spelen styrs med går att använda i Eye Toy-liknande spel där du svingar istället för att trycka på en knapp. Ett annat smart drag av Nintendo är att låta Wiisportspaketet ingå i konsolens pris. Slutligen kommer man även, förutom de 15-20 spel som finns tillgängliga, även att kunna ladda hem gamla klassiker.

Om jag vore Sony skulle jag sova rätt dåligt om nätterna. Nintendo vann det bärbara kriget över Playstation Portable, en David mot Goliat fajt där DS fula utsida vann över den skimrande skrytmaskinen PSP genom att gång på gång leverera AAA-titlar.
Jag tror att det kan bli samma sak här. Köper man en konsol i jul så blir det med all sannolikhet en Wii. Möjligtvis kan 360 sälja rätt bra den också, men för det riktiga uppsvinget så måste priset sänkas med minst en tusenlapp. Fixar Microsoft det och får samtidigt ut Halo 3 innan december så blir det ännu svårare för Sony att återvinna Europa i mars.
Europas spelare får inte lämnas vind för våg och när det finns bra alternativ på marknaden är den största förloraren på förseningen Sony själva. Vi spelare kommer nämligen ha fullt upp med att spela Zelda på Wii.

Mer läsning

Annons