Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tätt intill med Fibes, Oh Fibes!

/
  • Fibes, Oh Fibes! Drömmer om att göra sista tryckaren på diskoteket. På nya albumet Emotional tog man extra lång tid på sig för att nå dit. Bandet från vänster: Christian Olsson piano och sång, Andreas Jensen, trummor, Anders Boson, trumpet, Erik Dahl, piano och trombon, Edvin Edvinson, bas och Mathias Nilsson, gitarr.Foto: Daniel Norrby

Fibes, Oh Fibes! vill få publiken att dansa. Allra helst tryckare. Soulsextettens andra skiva Emotional kan beskrivas som en solnedgång i åttiotalspastell.

Annons
Två år har gått sedan Fibes, Oh Fibes! hyllade debutalbum Still fresh släpptes. Sedan dess har de bland annat byggt upp en egen studio i hemstaden Göteborg. Där har de tillbringat de senaste åren och skrivit låtar och spelat in parallellt. Låtskrivandet har varit en längre process på Emotional är på första skivan och resultatet är en dansant soulinspirerad skiva.
Vi har utvecklats ganska mycket som låtskrivare. Låtarna är pampigare och svulstigare och vi har alltid velat ta musiken åt det här hållet. Jag tror att det krävdes att vi gjorde en första skiva först, och fick ge ut låtar som vi haft med oss länge. Nu kunde vi jobba mer på arrangemangen, säger sångaren Christian Olsson.
Bandnamnet kommer från det jazztrumset av märket Fibes, som följt med frontmännen Christian Olsson och Mathias Nilsson i olika bandkonstellationer sedan uppväxten i Lerum utanför Göteborg. Sextetten består även av Andreas Jensen, Edvin Edvinson, Erik Dahl och Anders Boson. Deras olika bakgrunder från hiphop och drum\'n\'bass hörs tydligt, liksom influenser från husgudar som Lionel Richie, Luther Vandross och Barry Manilow. Blåset har tonats ner rejält men låtarna är fortfarande pianobaserade.
Jag tror att det är vår styrka att även de lugna låtarna är dansvänliga.
Det är jättevisuell musik och väldigt mycket solnedgång. Vi har alltid haft som dröm att göra en pampig \"sista låten\"-ballad. Jag tycker att det är en fin metafor för vad vi vill förmedla med våra lugnare låtar, säger Christian Olsson som själv helst dansar tryckare till George Michaels Careless whisper.
Emotional är producerad av Ollie Olsson och Henrik Edenhed, som tidigare jobbat med bland andra Laleh och Teddybears Sthlm.
Fibes, Oh Fibes! hemstad har varit den svenska musikscenens gyllene brunn de senaste åren med dansant musik från artister som The Knife, The Tough Alliance och Embassy. Staden erbjuder spelmöjligheter som inte finns i huvudstaden på samma sätt.
Göteborg är väldigt musik- och bandvänligt. En sak som är schysst med Göteborg är att det fortfarande finns en svartklubbskultur där man kan göra spelningar. Det finns en del i Malmö också, men knappt i Stockholm, säger Christian Olsson.
Inför förra skivan blev Christian Olsson i brist på någon annan sångare i bandet. Han visste då inte att han verkligen hade en kraftfull pipa, vilket kan te sig underligt för en man som musicerat sedan sexårsåldern.
I dag kan jag absolut stå rakryggad och kalla mig sångare. Jag har kämpat så med min sång och suttit i studion och pressat mig, säger han. (PM)

Mer läsning

Annons