Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tetris - Mord, pengar och genialitet

Tetris - Mord, pengar och genialitet

Annons
Jag har varit sjuk i ett par dagar nu. Inget allvarligt, en efterhängsen förkylning bara, men mitt ynkliga tillstånd har fått mig att inse vilket som är världens bästa spel: Tetris.
Alla känner till Tetris, har man inte spelat det själv så vet man i alla fall vad det går ut på. Till och med de flesta föräldrar förstår vad man ska göra när de olikformade blocken börjar falla neråt i en allt raskare takt.
Vad de flesta däremot inte vet är att mannen bakom Tetris, Alexey Pazhitnov, inte tjänade en krona på att göra ett av tidernas mest sålda tv-spel. Anledningen var att när Pazhitnov skapade Tetris så jobbade han för Soviet Academy of Sciences. Eller med andra ord den sovjetiska staten.
Det var alltså den sovjetiska staten som ägde spelet och lanserade det i västvärlden 1986 med sloganen \"From Russia with Love\". Pazhitnov fick glatt se på när hans skapelse håvade in storkovan, utan att själv få smaka på framgångskakan.
När Sovjetunionen sedan föll 1991 så flyttade Pazhitnov raskt ifrån landet som stulit hans skapelse. I det förlovade landet i väst skulle han ta igen de förluster och nederlag han tvingats utstå. Tillsammans med amerikanaren Henk Rogers så startade Pazhitnov Tetris Company och lyckades återvinna rätten till sin skapelse.
Men lyckan skulle visa sig ganska ihålig, för även om Pazhitnov numera \"ägde\" sin skapelse så var det fortfarande fritt fram för vem som helst att plagiera den och sälja den under ett annat namn. Plagiering har alltid varit ett av spelindustrins största problem, eftersom rätten att efterlikna alltid varit starkare än viljan att straffa.
Trots Pazhitnovs något tvivelaktiga framgångar fanns det de som klarade steget in i västvärlden ännu sämre. En av dem var Vladimir Pokhilko, en före detta medarbetare till Pazhitnov som hjälpt till vid skapandet av Tetris.
Pokhilko flydde också det fallande sovjetriket och försökte anpassa sig in i USA för att söka framgång, vad han råkade på var dock något helt annat. Pokhilko och hans spelföretag drogs länge med ekonomsika trubbel och en septemberdag 1998 gick det inte längre. Pokhilko tog sitt liv, strax efter att han mördat sin fru och sin tolvåriga son.
Historien om vad som egentligen hände Pokhilko och händelserna kring mordet är på alla sätt höljda i dunkel, även ryktet och legenden om Alexey Pazhitnov växer och vill vara mer än bara sanning. Pazhitnov uppges ha förlorat över 40 miljoner dollar i royaltys på Tetris. Och inte lär han bli rikare av att ha skapat det enda spel jag orkar spela när jag är förkyld.
Men det står i alla fall \"licensed to the Tetris Company\" när jag startar det på min mobil, så en liten krona hoppas jag att han får. Alexey Pazhitnov fyller för övrigt 50 år i år, så grattis gamle gosse, och tack för världens bästa spel.

Mer läsning

Annons