Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönika

/

Ingen snö – jul och miljö

Annons
Något av det intressantaste i SVT:s miljödokumentärserie Planeten, som avslutades i veckan, har varit att lyssna till förslagen om hur vi ska göra för att komma till rätta med miljöproblemen. I det sista avsnittet sa naturfotografen och miljöaktivisten Karl Ammann att vi behöver en diktator som bestämmer saker som att varje familj bara får ha en (1) bil.
Punkt slut. Som regeln om att varje kinesisk familj endast får ha ett barn. Annars kommer det aldrig att ske någon förändring. Människan gör inga uppoffringar frivilligt, menar han.

Ingen gör sin vardag mindre bekväm om man inte tvingas till det.
Det här vill jag se en fortsättning på, en politisk diskussion om. Nu. Är det Doktor Kosmos slagord "stoppa valfriheten" som gäller när det handlar om liv eller död? Vilket miljöfrågan snart gör på ett väldigt påtagligt sätt. Eller?
Hur ser "marknadens" lösning ut? Det sistnämnda blir extra intressant när man hör "världens mäktigaste man", USA:s president, "ledaren av den fria världen", förklara varför hans i högsta grad miljöförstörande land inte har skrivit under Kyotoavtalet: "Det skulle ha förstört vår ekonomi."

Om farhågorna i Planeten besannas kommer en ekonomi i balans att vara ett förhållandevis litet problem för W:s efterträdare.

LasseMajas detektivbyrå ser efter ett par avsnitt faktiskt ut som en alldeles utmärkt julkalender. Färgglad, fantasifull och fast förankrad hos barnen. Kanske var det detta som manusförfattarna till den till stor del löjligt övertydliga dramaserien Kronprinsessan var ämnade för hela tiden.

En fråga bara. När barnen i det första avsnittet sätter upp en lapp på en anslagstavla, där de erbjuder sina detektivtjänster, säger Lasse "billiga priser". Är det avsett att spegla hur många människor, barn som vuxna, faktiskt uttrycker sig? Eller är det ytterligare en språklig miss av den typ som nästan dagligen märks i till exempel nyhetsprogrammen i tv, när man säger saker som "dyra kostnader" och "billiga priser"? Eller "orsaken beror på".
Lägg därtill att det sista avsnittet av familjeprogrammet Söderlund & Bie genomgående kallade jämställdhet för jämlikhet och vi har en illavarslande språktrend.

På julafton blir det emellertid inga språkliga grodor i SVT, men förmodligen gott om ordvitsar. Då sitter nämligen Ingvar "På spåret" Oldsberg på Arne Weises gamla plats. Trevligt. Tryggt.

Veckans lögn måste Fredrik Reinfeldt ha stått för, när han i Ett herrans liv i Kanal 5 svarade nej på frågan om han någonsin blivit upphetsad av porr. Samtidigt visade programledarna Filip och Fredrik sina nya, mesigare jag genom att inte ställa några följdfrågor.

Mer läsning

Annons