Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för nya välfärdsmått

Annons

Svar på "Ett attitydskifte som kan främja tillväxten", ST 24 juli.

Det glädjer oss att Svenskt Näringslivs Mia Wester uppmärksammar Miljöpartiet de grönas strävan efter ett bättre företagsklimat, med bland annat sänkt sjuklöneansvar och minskat regelkrångel.

Det är också glädjande att Wester uppmärksammar den växande tillväxtkritiken i samhället. Vi behöver nämligen inte ha en motsättning mellan bättre företagsklimat och tillväxtkritik, eftersom vår ambition är att alla jobb ska bli gröna jobb, det vill säga sammanlagt inte ha större miljöpåverkan än att det blir långsiktigt hållbart.

Wester verkar dock göra det vanliga misstaget att sätta likhetstecken mellan utveckling och tillväxt, i stället för att se till vad det är som växer. Mer är inte alltid samma sak som bättre, och det finns många aspekter som bör vägas in när vi pratar om samhällets utveckling i stort. Till exempel är den självupplevda livstillfredsställelsen för människor i Sverige på i stort samma nivå i dag som för drygt 30 år sedan.

Hittills har vi inte heller lyckats bryta det starka sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring, vi har bara flyttat en stor del av våra utsläpp utomlands. Nya globala kriser för energi, ekologi och ekonomi väntar som antända bomber om vi inte snarast byter kurs.

Både FN, EU och en rad enskilda länder har på senare år uppmärksammat behovet av bredare välfärdsmått än ekonomisk tillväxt. I Miljöpartiet har vi – utifrån det svenska samhället och begränsat av var det finns tillräcklig statistik – valt att prioritera följande tio välfärdsmått:

1. Psykisk hälsa och hur vi trivs med våra liv.

2.Tillit till varandra och social delaktighet.

3.Utbildningsnivå.

4.Jämställdhet, löneskillnader mellan kvinnor och män.

5.Andel arbetslösa.

6.Ekonomin – BNP, inkomstklyftor och hushållens skuldsättning.

7.Klimatpåverkan, även för utsläpp Sverige orsakar utomlands.

8.Spridning av kväve till haven.

9.Biologisk mångfald – andel hotade arter och andel skyddad natur.

10.Användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier. På så sätt kan vi bredda synen på vad som är utveckling, vilket är helt nödvändigt om vi över tid ska få fler företag och jobb samtidigt som vi klarar miljömålen.

$1

Göran Hådén, partistyrelseledamot, Miljöpartiet de gröna

$1

Maria Algotsson, språkrör MP Sundsvall

$1

Sverker Ottosson, språkrör MP Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons