Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot rasism fortsätter

/

Annons

Den 22 juli 2011 hände något som chockade en hel värld och som berörde oss SSU:are alldeles särskilt. På eftermiddagen smällde en bomb av i centrala Oslo, och samma eftermiddag sköts 69 ungdomar till döds på ett socialdemokratiskt ungdomsläger på Utöya, av en enskild terrorist. Terroristen var visserligen ensam, men hans handling grundas i något så mycket starkare, hatet. Det finns en strömning i samhället som säger att det är acceptabelt att uttrycka sig hatiskt om politiska rörelser, makthavare, men även om arbetskamraten eller grannen. Det är en utveckling vi måste sätta stopp för.

Även om alla som använder sig av ordet hat inte skulle kunna göra en sådan här handling så skapar det en kultur, en kultur som extremism frodas i.

Angreppet var ett attentat mot den norska socialdemokratin, mot våra partikamrater, men det var framförallt ett angrepp mot demokratin. Detta då terroristen, som utförde dådet på främlingsfientliga grunder, och för att ge en varning till muslimälskarna i Arbeiderpartiet. Vi behöver alla, inte bara vi politiskt aktiva, ta debatten mot främlingsfientliga och intoleranta krafter.

Vi har ett ansvar att se till att våra politiker i alla beslutande forum fortsätter stå upp för demokratiska och mänskliga rättigheter, och vi ska se till att den politik som förs är tydligt och starkt emot den norska terroristens agenda.

Vi kommer aldrig ge den norska terroristen rätt, och vi kommer aldrig ge hans gelikar runt om i världen rätt. Vi kommer att fortsätta ta kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Vi kommer se till att de främlingsfientliga krafterna i våra beslutande församlingar inte ska få möjlighet till inflytande, och vi ska jobba för att se till att våra mördade norska kamraters strävan om rättvisa, jämlikhet och solidaritet blir det som präglar vårt samhälle.

Vi hoppas att fler vill hjälpa oss i det arbetet.

Niklas Säwén

Ordförande SSU Västernorrland

Teresa Leifsdotter

Vice ordförande SSU Västernorrland

Erik Nordlund

Ordförande SSU Örnsköldsvik

Didrik Forsberg

Ordförande SSU Sollefteå

Jimmi Edlund

Ordförande SSU Kramfors

Sandra Sjölander

Ordförande SSU Härnösand

Elina Arab

Ordförande SSU Timrå

Lisa Ulander

Ordförande SSU Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons