Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget var på rätt väg

/

Annons

Den 28 januari 2013 kallade den borgerliga Vårdalliansen till pressträff för att summera de första två åren som majoritet i Landstinget Västernorrland, det firades med tårta. Landstingsstyrelsens ordförande, Per Wahlberg (M) sa att ekonomin i landstinget var på väg åt rätt håll. Nu har vi årsbokslutet, resultatet för 2012, uppe till behandling och majoriteten har inget som helst grepp om ekonomin i landstinget. Engångsintäkter gav positivt resultat men nettokostnaderna ökar oroande snabbt.

Borgarna, gick år 2010 tillsammans med Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet, till val på parollen ordning och reda på landstingets ekonomi. Med två år av borgerligt styre så har vi nu facit på hur det gick. Landstinget behöver sänka sina kostnader med 400 miljoner kronor. Resultatet har försämrats med en kvarts miljard på ett år.

Landstinget är nu i ett sämre läge än innan det stora strukturbeslutet i landstingsfullmäktige år 2008. Då ett i stort sett enigt landstingsfullmäktige beslutade att sänka kostnaderna med 300 miljoner kronor. Detta beslut var nödvändigt att fatta för att landstinget på lång sikt skulle kunna bedriva en jämlik och ändamålsenlig vård. Vi socialdemokrater och vänsterpartister tog ansvar. Kritiken blev hård. Det hette 84 år av socialdemokratiskt vanstyre, och borgarna lovade att bara de fick makten så skulle det bli ordning och reda.

Under våren 2010 blev jag vald till landstingsstyrelsens ordförande. Under min ledning fattade landstingsstyrelsens en rad beslut som skulle komma att få stor betydelse för landstingets styrning, ledning och ekonomi. Ett exempel är utredningen om en gemensam sjukvårdsförvaltning, som år 2012 kom att genomföras. År 2010 kunde vi också redovisa ett överskott på 175 miljoner kronor. Så tog de borgerliga över ledningen av landstinget. Sjukhusen och primärvården hade 2011 ett sammanlagt underskott på nära 100 miljoner kronor. Samma verksamheter redovisar för 2012 ett gemensamt underskott på 140 miljoner kronor. Landstinget Västernorrland tillhör nu Sverigetoppen på kostnadsökning på nästan 5 %. Detta samtidigt som skatteintäkter och statsbidrag bara ökar med ungefär en halv procent. Soliditeten försämras, det går inte ihop.

Nu förlitar sig borgarna på ökade intäkter från staten på skatteutjämningen. Landstinget skulle från 2014 kunna få ytterligare uppemot 90 miljoner men har förlorat mellan 90-180 miljoner, då moderaterna på riksnivå förhalat ett beslut i riksdagen inför 2012

Majoriteten planerar använda sig av en så kallad resultatutjämningsreserv. Där ska tidigare överskott, som vi lade grunden till 2010, läggas till de verksamheter som gått med underskott. Detta är en sifferexercis i den högre skolan. 400 miljoner kronor måste ändå landstinget sänka kostnaderna med.

Hade vi haft en politisk ledning som istället för att träta med varandra, fortsatt anta de ekononomiska utmaningarna så hade verkligheten sett annorlunda ut. Landstinget var på rätt väg efter år 2010, men nu pekar det åt helt fel håll. Samtidigt firar borgarna under Per Wahlbergs ledning med tårta. Jag kan konstatera att ordning och reda, blev oordning och oreda. Detta kommer att drabba länets invånare.

Elisabet Strömqvist. (S)

Oppositionsråd i landstinget Västernorrland,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons