Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ekonomi i botten redan före krisen

Annons

I en gemensam debattartikel (ST 4/2) lägger länets socialdemokratiska kommunalråd ut texten kring länets sjukvård. Det är riktigt att vårt landsting ligger i toppen vad gäller kostnader för sjukhusvård jämfört med andra landsting. Vad kommunalråden glömmer att skriva är att vi samtidigt ligger i botten vad gäller tillgänglighet till denna sjukhusvård. Orsaken ligger i vår sjukhusstruktur. Kommunalråden envisas med att det råder politisk enighet i landstinget beträffande tre akutsjukhus. Det gör det inte. På fullmäktige i november yrkade vi att Sollefteå sjukhus skulle omvandlas till ett närsjukhus.

Det är riktigt att landstingets ekonomi har lidit av finanskrisen och lågkonjunkturen. Men landstingets ekonomi var i botten redan före finanskrisen. Fullmäktigebeslutet 2008 att sänka kostnaden för sjukhusvård med 300 miljoner kronor skedde i juni, flera månader före krisen.

Kommunalråden medger, i motsats till en mängd tidigare S-skribenter, att staten har skjutit till 133 miljoner extra till vårt landsting. Men då räknar de bara på det extra konjunkturstödet för i år. Det finns mycket mer. Totalt får kommunsektorn i år 38 miljarder kronor mer från staten jämfört med 2006 (se faktaruta).

Beträffande skatterna tycks det råda allmän förvirring. Faktum är att den som arbetar betalar oförändrad skatt till sin kommun och sitt landsting, men får sedan tillbaka en summa pengar från staten. Det är det som är jobbskatteavdraget. Avdraget drabbar alltså varken kommun eller landsting. I den mån avdraget medför att fler återgår i arbete, medför det i stället ökade skatteintäkter till kommuner och landsting. Kommunalråden menar att regeringen lånar till skattesänkningar. Men statsskulden har på fyra år minskat från 1309,5 miljarder kronor i december 2005, då vi hade S-regering och global högkonjunktur, till 1189 miljarder december 2009 (Alliansregering, global lågkonjunktur) (källa: Riksgälden).

Jacomina Beertema (M)

Ledamot landstingsstyrelsen

Resursförstärkning till kommuner och landsting hittills under mandatperioden. Årlig förändring om ej annat anges

Miljarder kronor2007200820092010Sänkt arbetsgivaravgift2,9Nedsättning av arbetsgivaravgift unga0,80,81,5Fastighetsavgift1,70,2Generella bidrag1,34,80,40,2Riktade bidrag1,11,31,62,5Tillfälligt tillskott VÅP 097Pandemihantering1-1Tillfälligt tillskott BP 1010Resursförstärkning jämfört med 20063101938

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons