Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Bilen inte viktigast i en levande stad

/
  • Miljöpartiet är för att skapa en god tillgänglighet för besökare till centrum, öka det hållbara resandet och att nyttja attraktiv mark på ett effektivare sätt, skriver Tina Hellberg och Angel Villaverde.

Annons

Med anledning av Liberalernas debattartikel i ST 7/3 med rubriken "Försvåra inte tillgängligheten till city – fria p-platser behövs".

Liberalerna säger sig vilja ha en levande och attraktiv stadskärna och för att få det menar de att fler fria parkeringar behövs. De uttrycker också en oro för Sundsvalls kommuns nya parkeringsstrategi, eftersom de menar att fler dyra parkeringshus gör staden mer otillgänglig.

Miljöpartiet anser att Liberalerna har tappat kompassen och är bakåtsträvande i frågan om en levande och attraktiv stad. En levande och attraktiv stad är en tät och grön stad där människor står i centrum, inte bilarna. Bilparkeringar är ytkrävande och skapar inget stadsliv, de är helt enkelt passiva och "döda ytor" i staden.

Läs även: Släpp taget om ratten, politiker!

Bilen har varit norm i samhällsplaneringen sedan massbilismen växte fram. Bilen blev en styrande företeelse, städernas inre omvandlades, gatorna breddades och parkeringar tog allt mer mark i anspråk. Bilen har blivit ett "strukturellt tvång".

I Miljöpartiet är vi medvetna om att bilen kommer att finnas kvar för att underlätta för människor att få livspusslet att gå ihop, men Miljöpartiet påpekar också bestämt att Sundsvalls stadsutveckling inte kan förenas med ökad bilkörning i centrum. Bilen tar helt enkelt för stor plats i stadsrummet. Därför måste bilens överordning ersättas med nya principer för trafiksystemet.

Läs även: Lathet att ställa bilen utanför butiken

Det Liberalerna inte förstår, är att vi har nått vägs ände för en stadsutveckling med bilen som norm. Stadskärnan är mycket mer än en transportkorridor!

För Miljöpartiet är hållbart resande en viktig komponent för att åstadkomma en attraktivare och levande stad. Hållbara resor är effektivare, bra för såväl ekonomi som samhällsutveckling, liksom för hälsa och miljö. Det innebär att ersätta biltrafik med gång-, cykel- och kollektivtrafik.

Läs även: Locka bilisten till city – nu väljer jag Birsta

Nu pågår ett samråd om nya parkeringsavgifter och syftet med ändringen är att styra de korta respektive långa besöken till rätt parkering och på så sätt förbättra tillgängligheten i stan. Det gör att det bland annat blir bättre förutsättningar för renare luft i Stenstan eftersom det blir mindre söktrafik efter lediga parkeringsplatser.

Miljöpartiet stödjer parkeringsstrategin för att ge en attraktiv och levande stad. Miljöpartiet är för att skapa en god tillgänglighet för besökare till centrum, öka det hållbara resandet och att nyttja attraktiv mark på ett effektivare sätt.

Tina Hellberg (MP)

Ledamot kommunfullmäktige

Angel Villaverde (MP)

Gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons