Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde vad vi kunde

Annons
Genom att ge mer plats åt cyklister och kollektivtrafik får vi bättre hälsa och trevligare städer, skriver Johanna Thurdin och Angel Villaverde. Bild: Hasan Jamali/TT / Håkan Humla

Snart är det dags för planetens kanske viktigaste val. Klimatet är en av de största frågorna för mänskligheten och behöver vara det även i valet. Många partier verkar tycka att klimatfrågan ska lösas sedan. Att politiker i framtiden får göra det jobbet, eller att vi bara kan sitta och vänta och hoppas på att ny teknik ensamt ska lösa problemet.

Det håller inte. För det är bråttom. Klimatkrisen går inte att skjuta fram. Det är nu vi ska lösa det här. Det är nu vi ska vara modiga. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.

För Plus-kunder: Snöslask blir vanligare – så förändras Medelpad till år 2100: "Ett Skåne-klimat"

För den som bara vågar tänka lite nytt finns många möjligheter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle. Priset på solceller och annan förnybar energi går ständigt nedåt och ger oss möjlighet att producera så mycket energi vi behöver utan att förstöra vår planet på köpet. Om vi bygger om våra städer så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats får vi bättre hälsa och trevligare städer samtidigt som utsläppen minskar. Om vi kör våra bilar på landsbygden på el, biogas och andra miljövänliga bränslen kan vi bli självförsörjande och slippa beroendet av olja från Ryssland eller diktaturer i Mellanöstern. Om vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi får mer tid för att leva och umgås med nära och kära.

Det är tydligt att dessa partier inte gör det vi måste – agera nu för att stoppa klimatförändringarna.

Den som lyssnar till de olika partierna kan lätt få intrycket att alla partier vill göra gott för miljön. För alla säger det. Men om vi granskar partiernas faktiska politik ser vi något helt annat. Alla borgerliga partier och SD vill drastiskt skära ner på miljöbudgeten. De vill göra flyget billigare, trots att utsläppen ständigt ökar. Moderaterna säger nej till höghastighetståg, och satsar i stället på stora nya motorvägar i storstäderna. De vill göra det billigare att köra bil på bensin och diesel. Det är tydligt att dessa partier inte gör det vi måste – agera nu för att stoppa klimatförändringarna.

För Plus-kunder: Expert: Så använder du motorvärmaren rätt – spar både pengar och miljö: "Kan löna sig i 20 plusgrader"

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar värld där vi tar hand om varandra, står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar står mot att köra på som vi alltid har gjort.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Rent konkret handlar det om att göra allt vi kan för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställdheten och bekämpa de sociala orättvisorna.

Det är nu vi ska lösa det här. Klimatet kan inte vänta.

Johanna Thurdin

Angel Villaverde

Miljöpartiet Sundsvall

Läs också:

Hoppas andra planeter förskonas från vår destruktiva art

Världens hav är i kris – nu ändrar vi på det!

Länets invånare häller ut 8 miljoner liter kaffe varje år – så minskar du svinnet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons