Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivet har inte uttalat sitt stöd för en region Mittsverige

Annons

Med hänvisning till Magnus Erixons ledare den 1 mars i Sundsvalls Tidning "På ort och ställe" samt debattartikeln den 23 februari undertecknad av företrädare för Mittstyrelsen vill jag lämna följande kommentar: Varken Svenskt Näringsliv, Företagarna eller Handelskammaren har uttalat sig i regionfrågan - alltså saknas underlag för Mittstyrelsens påstående att Region Mitt har en stark uppbackning från näringslivet. Inte heller har lösningen Jämtlands/Västernorrlandslän det stora folkliga stöd som påstås. Betecknande är att debattartikeln inte har tagits in i media (ÖP, LT) i Jämtlands län. Varför kan man fråga sig. (kommentar 1 mars: Idag finns samma artikel i Östersunds-Posten, med fler undertecknare: politiker från regionförbundet i Jämtlands län )

Det kan nämnas att de resurser som överförs från länsstyrelsen i Jämtlands län till en ny region handlar om cirka 40 miljoner kronor, varav en hel del styrs av regleringsbrev och inte kan användas fritt. Då kan man ju fråga sig vilka muskler som en regionbildning disponerar över eftersom de resurser som kan tillföras från en begränsad del av Västernorrland inte heller är särskilt stora.

Jag delar Magnus Erixons uppfattning att ingen regionbildning i världen kan rädda oss ur den knipa vi befinner oss i utan det krävs företagaranda och en stark identitetskänsla hos befolkningen. Samhället ska i första hand skapa bra förutsättningar för företagarna och kunna ge en bra samhällsservice. Regionbildningen tycks i första hand vara till för att skapa en arena för ett antal politiker.

På grund av total brist på information och efterfrågade konsekvensbeskrivningar från Uitto till länsinnevånarna i Jämtland, har det ideella nätverket Framtid för Jämtland tagit fram en "Grönbok" med konsekvensanalyser, som ett diskussionsunderlag.

Nils Eriksson

Ordförande i nätverket Framtid för Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons