Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad trygghet med fler poliser

Annons

Nyligen nattpatrullerade jag tillsammans med polisen i Sundsvall. Efter 12 timmar hade jag fått en ganska tydlig bild av hur polisens arbete ser ut en stökig fredagskväll. Ett arbetspass kan innehålla allt från att hantera krogbråk, misshandel och trafikolyckor till att beslagta alkohol från minderåriga. Och jag är övertygad om att fler poliser i länet gör skillnad för att öka tryggheten på våra gator.

Under den här mandatperioden har vi arbetat målmedvetet för att kraftigt öka antalet poliser i Sverige. Och vi håller vårt vallöfte. I år har vi 20 000 poliser i vårt land – det är nära 3000 fler poliser än 2006. I Västernorrland fanns det drygt 380 poliser vid regeringsskiftet – i år finns det 466.

Tack vare mer resurser har Sundsvallspolisen kunnat inrätta en speciell ungdomsgrupp som jobbar med att fånga upp ungdomar som är på glid. Deras målgrupp är unga i högstadieåldern och de arbetar främst ute på stan och på fritidsgårdar. Genom att de är civilklädda i tjänsten underlättar det kontakten med våra unga.

Även om antalet poliser är avgörande för att öka tryggheten och minska brottsligheten är deras närvaro lika viktig. Under Socialdemokraternas tid utvecklades polisarbetet till att bli mer och mer centraliserat. Polisstationer lades ner. Verksamheter flyttade. Allt färre poliser arbetade ute på gator och torg, där mycket av det brottsförebyggande arbetet sker.

Vår inriktning är tydlig. Polisen ska arbeta mer i yttre tjänst och på tider och platser där de behövs. De nya polisresurserna är en förutsättning för att det ska bli möjligt. Runt om i landet öppnar nya poliskontor. För det är lokalt förankrade poliser som lär känna sitt område och sina medborgare bättre.

Sundsvallspolisens citygrupp är ett bra exempel. Gruppen jobbar inne i stadskärnan och ofta runt ЃhNavetЃh för att vanliga människor ska kunna känna sig trygga.

Fler poliser betyder också att mängden brott som klaras upp ökar. Ѓðr 2008 personuppklarades (det vill säga när en person kan bindas till brottet) närmare 17 000 fler brott jämfört med 2007. Ökningen märkets i många olika brottskategorier, som exempelvis sexualbrott, misshandel och bedrägeri.

Självklart är inte fler poliser den enda lösningen för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Det är viktigt att vi, till exempel, tar ungdomsbrottsligheten på allvar. Att unga människor inte lockas in på den kriminella banan och att vi gör tidiga och tydliga preventiva insatser för dem som är på glid. Här spelar skolan en viktig roll. Genom en skola med högre kunskapskrav och lärlingsutbildningar lägger vi grunden för framtida studier och jobb istället för kriminalitet och arbetslöshet.

Vårt rättsväsende är på rätt väg och vi är stolta över att ha åstadkommit många förbättringar på kort tid. Vi vill arbeta vidare för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i Västernorrland.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot för Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons