Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skapas en framtid för fattiga länder

/
  • En av regeringens största satsningar på bistånd i höstbudgeten handlade om vatten och sanitet i fattiga länder.

Företagande och frihandel leder till minskad fattigdom. Vi får inte vända oss från stater som bygger sin demokrati, samtidigt kan vi bli bättre på att stödja sådana processer. Om inte annat visar den arabiska våren på handelns betydelse för utveckling. Det skriver riksdagsledamoten Ulrik Nilsson (M)

Annons

I ST skrev Magnus Walan från Diakonia om bistånd och internationellt samarbete. Det är i grunden lätt att hålla med om slutsatsen – fattigdomsbekämpningen. Men när Walan skriver att: "Den svenska regeringen måste alltid sätta fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter före svenska exportintressen", så sätter han handel i motsats till fattigdomsbekämpning. För mig är det helt tvärtom. Genom handel stärker vi andra länder och ger dem verktyg att hantera fattigdomen. Den största fattigdomsminskningen de senaste åren har kommit i framförallt östra och sydöstra Asien, särskilt i Kina. Detta för att Kina har blivit en handelspartner att räkna med vilket bidragit till ekonomisk utveckling och ett minskat antal fattiga där – handel har alltså lett till ökat välstånd även i diktaturen Kina (där är det viktigt att vi fortsatt ställer krav på mänskliga rättigheter).

I området söder om Sahara som Walan nämner är däremot minskningen mindre. Men tesen om att stödet till Nordafrika har ökat på bekostnad av Afrika söder om Sahara är olycklig. Den arabiska våren har tydligt visat på handelns betydelse för utveckling. Tunisien, där allt började, var det första landet i Afrika med frihandelsavtal med EU. Men våren sätter också fokus på hur svår en transitionsprocess kan vara och därför har vi all anledning att stödja Nordafrika i utvecklingen mot demokrati, mänskliga rättigheter och rättssamhälle. Vi får aldrig vända oss från stater som bygger sin demokrati, däremot kan vi alltid bli bättre på att arbeta för att liknande processer ska ta fart på andra ställen.

Och det är positivt att sex av världens tio snabbast växande ekonomier ligger i Afrika. Namibia, Nigeria, Sydafrika, m.fl. är alla exempel där utveckling och tillväxt har fått fäste, mycket till följd av ett ökat företagande och en växande frihandel. När det kommer till behovet av rent vatten som Walan mycket riktigt poängterar kan sägas att en av regeringens största satsningar i höstens biståndsbudget är just på vatten och sanitet som även går hand i hand med minskad mödra- och barnadödlighet. Även om det är alldeles för många som svälter i världen, och det därför kan kännas futtigt, så går det åt rätt håll. Världens fattigdom har minskat med hälften, allt enligt millenniemålen.

Sverige har satsat ytterligare 400 miljoner kr på millenniemål, 90 miljoner extra på stöd till demokratiseringsaktörer och försvarare av mänskliga rättigheter och 500 miljoner ytterligare till humanitära insatser. Slutligen tror jag, till skillnad från Walan, att en viktig sak vi kan göra för att minska fattigdom i andra länder är att handla med dem.

Ulrik Nilsson (M), Riksdagsledamot i utrikesutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons