Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA behöver säker kärnkraftsel

Annons

De höga elpriserna har tvingat SCA Ortviken att dra i nödbromsen. I veckan stängdes en pappersmaskin på grund av massabrist. Tillverkningen av massa är enormt elkrävande och då elpriset har varit så högt har det helt enkelt inte lönat sig att tillverka massa. Detta är en oerhört oroväckande utveckling.

Den extrema och långa kylan har tillsammans med att tre svenska kärnkraftreaktorer är stängda och att ett går på halvfart gjort att elpriset är rekordhögt. Att så många kärnkraftreaktorer har varit stängda för underhåll och modernisering en längre tid är inte försvarbart. Det är uselt skött av kraftindustrin och näringsminister Maud Olofsson har nu krävt en förklaring.

SCA Ortvikens drastiska åtgärder ger oss dock en fingervisning om hur det skulle kunna se ut i framtiden med en rödgrön regering vid rodret. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har unisont deklarerat att de vill avveckla Sveriges kärnkraft. Det är ett tydligt besked. Däremot har väljarna inte fått veta vilka reaktorer som skulle avvecklas och när det skulle ske. Vi har heller inte fått veta med vad de rödgröna ämnar ersätta de 40 procent av Sveriges elproduktion som kärnkraften står för? Jag tycker att mina socialdemokratiska riksdagskollegor från Västernorrland ska ge väljarna det beskedet innan valet.

Västernorrland är med dess stora andel av basindustri oerhört energiberoende och då med el till ett rimligt pris. Ingen av oss vill ens tänka på hur det skulle drabba Västernorrland och Sverige om vår basindustri valde att förlägga sin produktion någon annanstans. Är det massarbetslöshet i länet och Sverige som de rödgröna vill skapa?

Vi moderater och våra alliansvänner anser att kärnkraftverken måste få finnas kvar och då även bytas ut till nya säkrare och kraftfullare aggregat.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot

Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons