Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD är inget parti som alla andra – men de är folkvalda som alla andra

/

Annons

Det har blåst upp till debatt, både i riksdagen och i landstinget Västernorrland, huruvida Sverigedemokraterna ska inbjudas till blocköverskridande samtal. För att kunna navigera i denna fråga är det viktigt att först reda ut skillnaden på vad som är formella möten som syftar till att ge demokratiskt valda partier insyn och på samarbeten partier emellan.

Jag delar varken Sverigedemokraternas syn på människor, på samhället eller på politiken. Jag står så långt ifrån Sverigedemokraterna politiskt att jag aldrig skulle bjuda in eller inleda samarbete med dem, detta vill jag vara tydlig med.

Läs också: Det borgerliga och arbetarefientliga partiet Sverigedemokraterna

Däremot är Sverigedemokraterna valda av medborgare i Västernorrland. De företräder, tyvärr, en ganska stor grupp Västernorrlänningar i Landstinget. Detta måste man respektera. De har samma rätt, precis som vi moderater, att bedriva en oppositionspolitik i landstinget. De ska därför ha samma rätt att bjudas in till informations- och insynsmöten som alla andra partier.

Att få information om vad som händer och vad som är på gång inom organisationen av både tjänstemän och majoritetens politiker är oerhört viktigt för oss i oppositionen. Genom information kan vi ta ställning till förändringar, förslag och vi vet vad som kommer på den politiska agendan. Att ge samtliga oppositionspartier denna möjlighet ser jag som en rättighet för ett demokratiskt valt parti, oavsett om man delar partiets värderingar eller inte.

Om jag hade varit Landstingsstyrelsens ordförande hade jag bjudit in samtliga partier i landstingsfullmäktige till sådana möten. Men till förhandlings- och samarbetsmöten hade jag bara bjudit in de partier vars värderingar jag delar och som Moderaterna kan samarbete med. Till den gruppen hör inte Sverigedemokraterna.

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons