Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka får betala skattesänkningar för friska

Annons

Via media och personliga kontakter möter jag människor som i Moderaternas Sverige nekas sjukersättning trots att de lider av allvarliga sjukdomar. Människor som behöver fokusera på att bli frisk tvingas istället ödsla all livs energi på att processa mot myndigheter. Denna omänskliga hantering uppmärksammades under valrörelsen och flera borgerliga partiföreträdare lovade se över systemet om de vann valet.

De vann och nu ser vi facit av deras fagra vallöften, reglerna blir ännu mer byråkratiska. Efter nyår ska nämligen Försäkringskassans handläggare avgöra vem som är sjuk eller frisk nog att jobba. Med de nya reglerna kommer läkarnas ord att väga lättare än tidigare. Det tycker jag är olyckligt eftersom det är läkarna som har kontakt med den som är sjuk och borde därmed vara bäst lämpad att bedöma arbetsförmågan. Risken med de nya reglerna är att handläggare utan medicinsk kompetens gör en väldigt byråkratisk bedömning och att fler människor som lider av allvarliga sjukdomar kommer att få en orättvis bedömning.

Men i Moderaternas Sverige är det de svårt sjuka som får betala skattesänkningarna för oss som är friska och har ett arbete. I Moderaternas Sverige är det de svårt sjuka som tvingas till kommunernas socialkontor medan vi som arbetar kan köpa ytterligare nya tekniska prylar som vi ej behöver. I Moderaternas Sverige ökar klyftorna mellan sjuk och frisk.

Detta kan i längden påverka våra kollektivavtal som våra förfäder kämpade för på slutet av 1800-talet.

Jan Öberg Facklig

Politisk i Pappers Avd16

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons