Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: En utmaning för företag att rekrytera rätt person – dags att lösa kompetensförsörjningen

/
  • Politiker i Västernorrland har ett gyllene tillfälle att visa att det går att hitta lösningar och vägar framåt för att fler ska komma i jobb och för att företagen kan växa, skriver Anna Hedensjö Johansson.

Annons

Utmaningen med att hitta rätt person att rekrytera är stor bland företagen i Västernorrlands län. Och det är inte längre enbart företag i vissa branscher som upplever att det är ett problem att få tag i rätt personer utan det gäller en stor mängd branscher och yrkesroller.

Men det är också en hel del som är på gång. Och det finns initiativ som har potential att underlätta företagens kompetensförsörjning. Nyligen meddelade regeringen att prao är på väg att återigen bli ett obligatoriskt inslag i grundskolan. Det är en efterlängtad nyhet.

Läs även: Gör det lönsamt att investera i medarbetares kunskaper – inte bara i maskiner

Att återinföra obligatorisk prao löser inte alla problemen med samverkan mellan skola och näringsliv, men det är ett viktigt steg på vägen. Rätt utformat är prao är ett viktigt verktyg för att stödja och underlätta elevers framtida studie- och yrkesval. Prao stärker också banden mellan företag och skolan och kan leda till flera andra olika samarbeten.

Också den nyligen beslutade försöksverksamheten med branschskolor och arbetet med regionalt yrkesvux har potential att underlätta företagens kompetensförsörjning. Branschskolorna kan bidra till att smalare och i vissa fall dyrare yrkesutbildningar kommer till stånd. Genom att koncentrera kompetens och resurser till vissa platser i landet ökar möjligheten att effektivisera utbildningarna. Det gäller både vuxenutbildningen och vissa inriktningar av gymnasieskolans yrkesprogram.

Läs även: Utan företagare stannar Sverige

Men det finns också vissa orosmoln. Yrkeshögskolan är fortfarande kraftigt underdimensionerad och om företagens utmaningar med att hitta rätt kompetens inte ska förvärras behövs det politisk handlingskraft.

Ett annat orosmoln är gymnasieutredningens förslag med att skära ner på mängden yrkeskurser på gymnasiets yrkesprogram. Om det blir verklighet kommer det ytterligare försvåra elevernas övergång från skola till jobb och genom det drabba företagen negativt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Generellt sett behövs en ökad regional kraftsamling kring kompetensförsörjningsfrågor. Och frågan är för angelägen för att invänta nationella lösningar.

Politiker i Västernorrland har ett gyllene tillfälle att visa att det går att hitta lösningar och vägar framåt för att fler ska komma i jobb och för att företagen kan växa. En ökad dialog och samordning mellan samtliga berörda parter är ett första steg.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons