Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Goda resultat med arbetstidsförkortning i Sundsvall

/
  • Inom många områden behövs åtgärder för att personalen ska klara av sitt arbete på ett bra sätt. Arbetstidsförkortning är precis vad som krävs för att komma tillrätta med många av de problemen, skriver debattförfattarna.

Annons

På första maj i år föreslog vår partiledare Jonas Sjöstedt en nationell satsning på arbetstidsförkortning. Arbetstidsförkortning är något som Vänsterpartiet förespråkat länge. Där Vänstern sitter i majoritet har också försök gjorts, med goda resultat.

I Sundsvall har försöket med arbetstidsförkortning för socialsekreterare slagit väl ut. Mer än halva tiden har gått och vi kan se att i en arbetsgrupp som tidigare hade hälften av tjänsterna obesatta, är numera alla tjänster tillsatta. Enligt personalgruppen så har stressen inte minskat, men de känner sig mer utvilade och tål därför stressen bättre.

Läs även: Stress är det största problemet inom arbetsmiljö

Bakgrunden till försöket i Sundsvall var svårigheter att få utbildad personal till de mest utsatta tjänsterna. Just gruppen som arbetar med att utreda barn och unga har varit särskilt utsatt. Arbetet är stressigt och kräver mycket av de anställda som ska fatta beslut som påverkar barnens tillvaro på ett mycket ingripande sätt. För att orka med behöver de anställda klara av den psykiska påfrestningen som det innebär. Där finns också en tidsaspekt som gör arbetet dubbelt stressigt.

Vi ser också att det inom många andra områden kan behövas åtgärder för att personalen ska klara av sitt arbete på ett bra sätt. Arbetstidsförkortning är precis vad som krävs för att komma tillrätta med många av de problemen.

Läs även: Jobblycka krävs för att minska stressen i arbetet

Inte bara i Sundvall har försök med arbetstidsförkortning genomförts. Erfarenheterna visar att försöken överlag har varit lyckade. Försöken visar att attraktiviteten för yrkena ökar, att personalen mår bättre och att det bli lättare att återanställa de som lämnat yrket på grund av stressen. Inom omsorgsverksamheten skulle till exempel en arbetstidsförkortning kunna vara nyckeln för att få till bra scheman utan delade turer.

Vänsterpartiets förslag som Jonas Sjöstedts presenterade innebär att staten avsätter medel för att genomföra sex timmars arbetsdag på ett arbetsställe (med max 75 anställda) i varje kommun och landsting. Ett så storskaligt arbetstidsförkortningsprojekt har aldrig skett tidigare och resultaten kommer bli svåra att avfärda. Vänsterpartiet visar att det är möjligt. Förslaget kommer lyftas när Vänsterpartiet förhandlar om budgeten med regeringen.

Läs även: Förbättrad livskvalitet genom att öka välbefinnandet på jobbet

Vänsterpartiet i Sundsvall välkomnar förslaget som kan vara den sociala reform som gör det möjligt att kombinera arbete med föräldraskap, familj och fritid. Vi vill att fler personalgrupper ska få den möjligheten. Det är vår tur nu!

Christina Höj Larsen

Riksdagsledamot (V)

Jenny Karlstein

För styrelsen Vänsterpartiet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons