Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärd ska finnas för alla – orimligt att orter saknar polis och förlossningsvård

Annons

Det är bra att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besöker Västernorrland. Vårt län tillhör de områden i landet som har mest landsbygd och där också skogsbruket är en motor i den regionala ekonomin.

Som landsbygdsminister borde Bucht vara intresserad av att besöka också de delar av landsbygden som har fått känna på minskad statlig service och där man kämpar för att klara välfärd och tillväxt. Det är därför förvånande att Bucht endast väljer att besöka orter efter kusten och lämnar inlandet därhän.

Läs även: Landsbygdsministern: Ljusnande framtid för landsbygden

Ännu mer bekymrande är regeringens många förslag som skulle försämra förutsättningarna för landsbygden i Västernorrland. Dels handlar det om att regeringen fortsätter arbeta för en kilometerskatt, dels genom en extra skattehöjning som automatiskt höjer drivmedelsskatterna med två procent extra varje år. Det slår hårt mot både jobb och tillväxt på landsbygden.

Även skogsbruket drabbas av ökade regleringar och politisk klåfingrighet. Artskyddsförordningens utformning gör att avverkningar kan hindras på grund av att även vanligt förekommande arter anses behöva ett skydd. Dessa problem måste åtgärdas. Möjligheterna att bedriva normalt skogsbruk får inte begränsas.

Läs också: Utveckla landsbygden – satsa på bredband och billigare kollektivtrafik

Småföretagare på landsbygden behöver regelförenklingar och bättre villkor. Inte minst gäller det för de gröna näringarna. Villkoren för svenskt jordbruk måste bli mer lika villkoren i övriga EU. Vi säger nej till särkrav och vill ha ökad flexibilitet. Ett bra exempel är beteskravet, där Jordbruksverkets nya regler är bättre anpassade till den verklighet som bönderna lever i.

Moderaterna lägger förslag på sänkta kostnader, minskad regelbörda, stärkt kompetensförsörjning, stärkt export och ökad efterfrågan på svensk kvalitet. För att värna konkurrenskraften i de för landsbygden så viktiga gröna näringarna föreslår vi en nedsättning av skatten för lantbruksdiesel med ytterligare 50 öre, utöver dagens 170 öre, och säger nej till regeringens extra smygskattehöjning. Sammantaget motsvarar det en satsning på nästan en miljard för kommande år.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Staten måste vara närvarande i hela landet. Det gäller allt från polis till myndigheter som skattekontor och försäkringskassor. Lika viktigt är att välfärden finns tillgänglig också för alla. Det är inte rimligt när landsbygd och mindre orter inte har regelbunden polisnärvaro eller saknar tillgång till förlossningsvård.

Dessa frågor borde intressera även landsbygdsministern.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot för Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons