Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste satsa mer på utbildning

Annons

I veckan pågår SSU:s kongress i Uppsala under temat "En annan värld är möjlig". 249 SSU:are ska bestämma de kommande två årens politiska verksamhet. Att Västsahara fortfarande ockuperas av Marocko, att hetsen mot den muslimska världen blir alltmer accepterad, bristen på demokrati och våldet mot demonstranter i Iran och att den humanitära situationen i Gaza enligt FN är värre än någonsin är bara några av skälen till varför SSU vill kämpa för att den internationella solidariteten inte glöms bort.

En av de viktigaste diskussionerna på kongressen är det nya jobbprogrammet. SSU ska med ny jobbpolitik markera hur vi förväntar oss att arbetsmarknaden ska fungera. Idag är det tydligt att lösningar för att få unga människor i arbete saknas.

Ungdomsarbetslösheten är redan nu groteskt hög då fler än var fjärde ung står utan jobb. AMS förutspår dessutom att läget kommer bli värre, att så mycket som var tredje ung kommer att vara arbetslös nästa år. SSU ska också diskutera frågor kring tiden vi arbetar. Ska vi arbeta mer eller mindre? Allt från diskussionen om sex timmars arbetsdag till den om höjd pensionsålder finns som förslag.

Unga människor i dag känner oro. Oavsett om man är arbetslös eller har jobb. De känner en otrygghet på arbetsmarknaden där tillfälliga anställningar är vanliga. Att ständigt få hoppa mellan olika jobb gör ingen människa glad. Det speglar av sig på att många i dag mår psykiskt dåligt. Osäkerheten kan bara upphöra om unga människor har tillgång till trygga jobb som även vuxna har rätt till. Oavsett din ålder ska du bli behandlad med lika rättigheter.

Krav på utbildning är mer regel än undantag när man idag söker ett jobb. Många av dagens unga som är arbetslösa saknar utbildning.

Därför behövs en översyn av utbildningssystemet så att fler faktiskt får kunskaper som ligger till grund för ett arbete. Samt att de ska formas efter de behov som finns i samhället. Här kan jag sakna ambitioner från vårt moderparti att ta skolpolitiken på allvar och diskutera utbildningarnas innehåll. Morgondagens samhälle kräver nya kunskaper och nya ämnen i skolan.

I dag är 253000 unga människor arbetslösa i vårt land. Människor som inte vill annat än ha ett jobb. Men det är ett nytt samhälle vi står inför och det kräver andra lösningar än tidigare. Framtidens jobb finns både i industrin och i tjänstesektorn. Inte i den ena eller andra som debatten ibland förespråkar. Framtidens jobb kommer med stålet till den nya snabbjärnvägen, investeringarna i vidkraften, utvecklandet av mindre miljöovänliga bilar, den gröna skatteväxlingen. Jobben kommer också genom utvecklandet av en högkvalitativ tjänstesektor där kulturen och miljön är navet. Jobben måste också komma inom välfärdssektorn. Investeringen i barn och ungas framtid genom utvecklandet av skolan och omsorgen är lika viktiga som de fysiska investeringarna.

Sveriges befolkning kommer tack vare tidigare satsningar från den förra regeringen att vara högutbildad. Det vet Sveriges företag. De väljer därför inte att konkurrera med löner utan med kompetens. Fler människor har dessutom skapat sig en social trygghet och därför väljer fler att starta egna företag. Och det är jättebra. Vi ska stimulera och underlätta för fler unga till att starta eget.

Samtidigt är den största ideologiska skillnaden mellan oss och högern den nuvarande utbildningspolitiken. Nu väljer högerregeringen att neka en stor andel av gymnasieeleverna högskolebehörighet. Det är det största sveket mot gymnasieeleverna från denna regering.

I samband med SSU:s kongress går även startskottet för valrörelsen. Med en innehållsrik och visionär jobbpolitik i bagaget kommer SSU se till att driva frågorna på Socialdemokratiska kongressen senare i höst. Med valet 2006 i bakhuvudet kommer utformningen av

Socialdemokraternas nya jobbpolitik vara avgörande för om man ska vinna valet. Om inte socialdemokratin tar utmaningen som väntar på allvar och istället blir rädd och backar bandet kommer förtroendet bland den svenska befolkningen minska. Sverige behöver en stark socialdemokrati som med spänning ser fram emot den nya tid som väntar.

Jytte Guteland

Förbundsordförande SSU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons