Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år till för Barack Obama

/
  • Barack Obama har ännu en gång lyckats samla en bred koalition av svarta,

Annons

Fyra år till med Barack Obama kommer att göra USA gott. Jag har tidigare i ett flertal artiklar uttryckt en oro för Obamas ekonomiska politik och denna kritik är fortfarande giltig. Här måste både demokrater och republikaner visa samarbetsvilja och sätta den amerikanska ekonomin och välståndet framför kortsiktiga partipolitiska omdömen.

Båda parter har ett ansvar här, men presidenten är landets ledare och måste visa att han är en statsman som inser att man inte enbart kan köra sitt eget "race". Förhoppningsvis har den knäpp på näsan som väljarna, i och med omvalet av Barack Obama, gett Republikanerna fått dem att inse att de också måste kompromissa.

Vi kan hoppas att Republikanerna lyssnade på Mitt Romney som på natten mot onsdagen, i det tal där han erkände sig besegrad, sade: "It’s time to put people before politics" (Ungefär: "Det är dags att sätta folket före det politiska spelet").

Jag tror inte för en sekund att det kommer att bli lätt. Valresultatet visar en sak väldigt tydligt: USA är ett delat land. Det skiljer inte mycket i stöd för de båda partierna. Grovt räknat röstar hälften av de registrerade väljarna på Republikanerna och den andra hälften på Demokraterna.

En andra mandatperiod skiljer sig dock från en första. Obama behöver nu inte tänka på omval, Republikanerna i Representanthuset behöver i sin tur inte tänka på att de ska göra allt de kan för att få bort presidenten. Det sista kommer att lösa sig själv efter fyra år. Förhoppningsvis gör det att båda parter kan vara mer samarbetsvilliga än under Obamas första period.

Trots de ekonomiska invändningarna som finns mot Obama så väger fördelarna med en ny period för presidenten ändå över på flera plan.

För det amerikanska folket är det viktigaste skälet nog att fler nu kan räkna med att omfattas av sjukförsäkringssystemet. Hade Barack Obama röstats bort från makten hade utmanaren Mitt Romney med stor sannolikhet gjort allt som stått i hans makt att försöka montera ner "Obamacare", som sjukvårdsreformen har kommit att kallas. Nu kan reformen i stället träda i kraft fullt ut – flera av reformerna är beräknade att bli verklighet under 2014 – och omfatta fler av de mindre bemedlade som tidigare inte haft rätt till annat än akutvård.

Ett annat viktigt skäl – om än ett defensivt sådant – är att valresultatet kan stoppa det republikanska partiets obehagliga resa högerut. Partiet har sakta men säkert blivit allt mer reaktionärt.

Republikanerna är det parti som historiskt slogs för människors lika värde och för ett avskaffande av slaveriet, något som blev verklighet under republikanen Abraham Lincolns ledarskap. Samtidigt var Demokraterna en gång det parti som försvarade slaveri och segregation.

Sedan 1970-talet har Republikanerna tagit över en del av dessa anakronistiska ståndpunkter. Förhoppningsvis blir det här valet en väckarklocka, en insikt om att partiet rört sig för långt högerut från politikens mitt. En gissning är att Republikanerna gräver sin egen grav om de inte börjar anpassa sig efter verkligheten. Demografin talar emot dagens republikanska politik.

Minoriteternas andel av befolkningen ökar, främst den del som har latinamerikanskt ursprung. Dessa "latinos" eller "hispanics" – båda orden används om vartannat – röstar med kraftig övervikt för demokratiska kandidater. Och bland afroamerikaner vann Obama uppskattningsvis 93 procent av rösterna i gårdagens val.

Ett parti som satsar på att få vita äldre män att rösta och alla andra att stanna hemma, går en mörk framtid till mötes när andelen vita äldre män minskar. Det viktigaste som skulle kunna hända under de kommande fyra åren vore att den moderata delen av Republikanerna stärker sina positioner på den yttersta högerns bekostnad.

I mellanårsvalet 2010 gick "Tea Party"-rörelsens kandidater starkt framåt, i år gick det sämre. Att Richard Mourdock i Indiana och Todd Akin i Missouri – två “grottmän" – misslyckade med sina försök att nå senaten. Det visar att väljarna inte längtar efter kandidater vars sexualmoral är som klippt ur gamla testamentet.

I detta avseende går det att se ljust på framtiden. Trenden är tydlig: Ungdomar har en mer liberal syn på moralfrågor. Den extrema – homofoba, aborthatande och sexfientliga – högern kommer successivt att få minskat stöd.

Det är viktigt att komma ihåg Republikanernas historia. Det är inte ett parti som alltid har bestått av rasister (och för tydlighetens skull: Naturligtvis är inte alla av dagens republikaner heller högerextrema stollar). Men det är hög tid att hitta tillbaka till partiets ideologiska rötter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons