Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krävs stödinsatser för att kunna behålla bostad

Annons

Replik angående artiklar i ST "Fler psykiskt sjuka blir hemlösa", "Tuff bomarknad slår hårdare mot allt fler" och "Förlust av borätter drabbar hemlösa".

Sundsvalls kommun anger bostadsbristen som en anledning till att alltfler social utsatta personer med psykiska funktionshinder och missbruk far illa och blir hemlösa.

Vi på Sundsvalls Stödboende & Omsorg (SSBO) vill påpeka att det finns lösningar och alternativ för att motverka att det sker. Precis som Annika Backström och Marie Stenmark, enhetschefer på socialtjänsten, påpekar räcker det ofta inte med att hitta en bostad, utan det krävs stöd för att få behålla den.

SSBO upplever dock att de personer som söker stöd hos oss får avslag hos biståndshandläggare inom socialtjänsten. Trots att SSBO erbjuder dessa tjänster, vill socialtjänsten bara betala för bostad men inte för stödinsatser. Det blir ett moment 22, det vill säga utan stödinsatser blir det väldigt svårt att behålla bostaden under en längre tid.

SSBO har bostäder tillgängliga i centrala Sundsvall och med rätt stödinsatser går det ofta bra att bo integrerat med resten av samhället. I de fall boendet fungerar bra kan SSBO erbjuda förstahandskontrakt. Vi har i dag flera placeringar från andra kommuner som uppskattar det stöd vi kan erbjuda

Genom att erbjuda stödboende undviks också de nackdelar som uppstår när man samlar personer med psykiskt sjukdom och/eller missbruk tillsammans, som är fallet på flera HVB-hem. HVB-hem är dessutom ett dyrare alternativ med personal dygnet runt.

SSBO har bostäder tillgängliga i Sundsvall med möjlighet till stödinsatser. Det finns många fördelar att nyttja lokala alternativ. Närhet mellan klient, uppdragsgivare och leverantör bidrar till bra uppföljning och insyn samt minskade kostnader för resor och administration. Det skapar dessutom möjlighet till fler lokala arbetstillfällen.

Sundsvalls kommun – välkommen att kontakta oss.

Gunno Zetterkvist, Verksamhetschef Sundsvalls Stödboende & Omsorg AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons