Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansskatt ger dyrare försäkringar för Västernorrlänningarna

Annons

För några veckor sedan överlämnades en utredning om skatt på finanssektorn till finansminister Magdalena Andersson. En sådan särskatt kommer att leda till dyrare försäkringar, färre jobb och på sikt sämre samhällsservice.

Läs också: Vägskatt – ett bidrag till välfärden?

Läs också: Bidrag och skatt hjälper utsatta

I dag är försäljningen av många finansiella tjänster momsbefriade. Den nya utredningen som överlämnades till Magdalena Andersson föreslår att bolag som erbjuder momsbefriade finansiella tjänster i stället beskattas med ett värde motsvarande 15 procent av den lönesumma de betalar ut till sina anställda. Detta utöver de sociala avgifter de redan betalar.

Magdalena Andersson påstår att bankerna och försäkringsbolagen är befriade från moms. Det stämmer inte, det är slutkonsumenten som är det, det vill säga medborgarna. Och medborgarna kan inte vara utan vare sig försäkrings- eller banktjänster. Konsekvenserna av en sådan skatt skulle vara allvarliga, både för enskilda västernorrlänningar och för samhället i stort.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I praktiken skulle finansskatten innebära lägre pensioner och dyrare olycksfalls- och hemförsäkringar. Dyrare försäkringar kan göra att fler västernorrlänningar kommer att avstå från försäkringsskydd. Dessutom innebär skatten att tusentals jobb i finanssektorn hotas. I praktiken kommer skatten att fungera som en extra arbetsgivaravgift. Med en höjd arbetsgivaravgift kommer många finansiella bolag att behöva minska sin personalstyrka för att kostnaderna inte ska skena.

Läs också: Hellre en förmögenhetsskatt än en höjd matmoms

Särskilt jobben utanför storstäderna riskerar att outsourcas till låglöneländer. Sammantaget innebär förslaget som presenteras i den nya utredningen att västernorrlänningarna kommer att betala högre försäkringspremier, få sämre service och i värsta fall kommer många jobb i länet att försvinna. Vi vill därför uppmana Magdalena Andersson att kasta utredningen i papperskorgen.

Anders Johansson

Förbundsordförande FTF – facket för försäkring och finans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons