Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingen måste ha låga tankar om oss

Annons

Den 20 juni fick jag en faktura från Sköns församling, kyrkogårdsförvaltningen, avseende förankring av gravsten. Beloppet var på 1 300 kronor. Fakturan skulle vara betald den 14 juli. Det märkliga är att arbetet med förankring kommer att påbörjas först i augusti. Kan det verkligen vara rätt att ett jobb skall betalas mer än två månader innan det påbörjats? Är det inte så att en tjänst betalas när den är avslutad?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vid kontakt med förvaltningen fick jag veta att kyrkorådet bestämt att det skall gå till så här. Anledningen skulle bland annat vara att man vill vara säkra på att innehavarna betalar avgiften. Det är verkligen att ha låga tankar om oss innehavare.

Jag blev också hänvisad till att anlita någon annan än kyrkogårdspersonalen att utföra jobbet, men detta blir ju betydligt dyrare eftersom de måste resa från exempelvis Bergsjö eller Ådalen.

Jag är helt med på att av säkerhetsskäl måste förankring av gravstenar utföras, men jag anser att kyrkorådet och förvaltningens agerande är helt fel. Som alltid; Tänk om, tänk rätt.

Kjell Mörtsjö/Sundsvall

Svar direkt: Det är för allas säkerhet

Jag kan till viss del förstå dina invändningar mot det vi bestämt. Under förra året skickade vi ut cirka 500 brev om samma sak och fick väl några klagomål, men den stora majoriteten betalade och fick sina arbeten utförda. Ett par stycken valde att göra det via stenhuggare, varvid vi provtryckte och godkände uppsättningarna säkerhetsmässigt. Några valde att inte betala efter flera påminnelser och vi lägger då dessa stenar.

Skälet att vi väntar med själva arbetet till augusti är den stora arbetsinsatsen för grönytor, häckar och plantering etcetera ligger under juni–juli, då behövs all personal till detta, det växer som mest då, både gräs och buskar. Vi har också gjort en mätning av behovet av personal på kyrkogården under 2015 och befunnit att vi inte längre kan anställa så många säsongare på kyrkogården under åren framåt. Vi har minskat från tolv till åtta under 2016, och nästa år blir det endast sex säsongsanställda.

Under augusti månad växer gräset mindre, och vi kan ägna oss åt att säkra och dubba gravstenar med mer personal, vilket är viktigt då vi ibland hanterar stora och tunga gravstenar. Det är skälet till att arbetet inte sker inom exempelvis en månad från betalning.

På våra kyrkogårdar och inom hela svenska kyrkan, så är det många gravar som inte har gravrättsinnehavare, det beror på att den tidigare praxisen bland folk var att den som hade hand om graven ofta begravdes innan man utsåg ny gravrättsinnehavare. Var familjerna samlade och överens så utsågs snabbt en ny vid bouppteckningen. Det är den senare delen av den praxisen som har fallit bort och många gravar är utan ägare, vi söker släktingar med ljus och lykta som vill ta på sig uppgiften, men det är ett långsamt arbete. Vi sätter också upp gröna skyltar på gravar som vi ser är omskötta, men oftast vill ingen ta på sig ägarskapet för dem. Det finns också en del gravrättsinnehavare som är aktiva och sköter sina gravar, har serviceavtal för blommor, som också är lätta att nå i olika ärenden, men även andra som är oerhört svåra att få tag på.

Det är detta som gjort att vi tagit det säkra före det osäkra och tar in betalning innan arbetet gjorts, vi lämnar också en garanti på att arbetet görs om och görs rätt om något går fel. Vi ser också betalningen som ett godkännande på att vi får göra arbetet med gravstenarna för gravrättsinnehavarna. Det är det säkraste sättet att arbeta för oss, eftersom just gravar och dess gravstenar är viktiga platser för människor. När något förändras eller störs på kyrkogården hör många av sig, speciellt om det gäller deras gravar, vilket är bra, det är därför vi vill vara dubbelt säkra inför arbetet.

Om du vill kan du skicka ett brev till Kyrkogårdsutskottet i Sköns församling och ifrågasätta hanteringen, så tas den upp till diskussion och beslutet kanske ändras eller justeras. Arbetet nästa år kommer att bli mer komplicerat då vi går in på de 800 gravar där ägarskapet är mer komplext och ibland obefintligt.

Med vänliga sommarhälsningar

Janne From, kh, Skön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons