Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur demokratisk är rekryteringen?

Annons

Det är märkligt hur en enda person kan handplocka sina underställda och låtsats som om att det är en öppen och demokratisk process. I höstas utannonserades både Hälso- och sjukvårdsdirektör samt Forsknings- och utvecklingschef i en öppen rekrytering. De som tillsattes fick sina nuvarande arbeten i en sund konkurrens med övriga sökande för befattningarna.

Under våren 2011 tillträdde nuvarande sjukhusdirektörer i Sundsvall och Örnsköldsvik (också i en öppen rekryteringsprocess) rimligen visste landstingsdirektören redan då att organisationsförändringen skulle komma, om dessa direktörer var lovade ett nytt topp jobb i den nya organisationen är det också ett spel för galleriet att gå ut med en internannons för de fyra nya verksamhetsområdesdirektörerna, varför inte gå ut med två av dem?

Vad gäller personaldirektör har nuvarande person varit tillförordnad sedan i höstas och här borde rimligen en extern annonsering vara nödvändig. De övriga som nämnts i texten har prövats genom extern annonsering (det senaste året) medan personaldirektören inte har varit utannonserad externt. För vilken utomstående betraktare som helst verkar landstingsdirektörens rekrytering vara ett stort spel för galleriet som inte tål närmare granskning. Förutsättningarna och legitimiteten för de som rekryteras blir med detta rekryteringssätt inte de bästa, åtminstone inte för den blivande personaldirektören.

Varför utannonseras inte samtliga befattningar i den nya ledningsgruppen ut nu? De som inte utannonseras är Ekonomidirektör och Chef för IT-avdelning, Chef för Regional utveckling samt verksamhetsområdeschef för prehospital vård. Det är helt ologiskt att inte alla annonseras samtidigt och gör att tilltron till landstingsdirektörens omdöme samt den nya organisationen känns tveksam.

För dessa betydelsefulla och mäktiga positioner vore det rimligt med en öppen process, för de sökandes, medarbetarna och för allmänhetens skull. Att säkerställa att de mest meriterade och lämpliga tillsätts i ett avgörande skede i landstingets fortsatta implementering av en ny organisation.

Alin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons