Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katrinehill förstör ovärderligt skogsområde – placera bostadsområdet på annan plats

/
  • Det naturområde, som Sundsvalls kommun nu vill förstöra, fungerar idag för många medborgare som ett friluftsområde året om, skriver Samuel Holmgren.

Annons

Tankar om Katrinehill och förstörelsen av Sundsvalls naturtillgångar.

Självfallet måste Sundsvall byggas ut, med tanke på den rådande bostadskrisen, men det är oerhört tråkigt då det måste ske på bekostnad av en allmän medborgartillgång. Skogsområdet, som nu planeras att totalförstöras för utbyggandet av villaområdet Katrinehill, är kort sagt en ovärderlig skatt för Sundsvall.

Läs även: Låt inte Katrinehill tas över av stockholmare

Tillsammans med övriga skogsområden, som de på södra och norra berget, får Sundsvall en unik stadsbild med dess stadskärna och omkringliggande natur. Få städer delar som tillgång en närliggande skogsmiljö där barn som vuxna kan vandra och uppleva naturen.

Läs även: Katrinehill tar bort skogen från barnen

Detta naturområde, som Sundsvalls kommun nu vill förstöra, fungerar alltså idag för många medborgare som ett friluftsområde året om. För egen del tillbringades under skoltid många friluftsdagar där, och på fritiden har jag med vänner vandrat längs det stora nätverket av stigar. Det är som sagt en tillgång för Sundsvalls stad, eftersom alla medborgare med lätthet kan vandra fritt och uppleva naturen, utan att egentligen behöva resa utanför Sundsvall.

Läs även: Hela Sundsvall kommer att beröras av trafiken i Katrinehill

Min förhoppning är att Sundsvalls kommun kan rikta om blicken från denna medborgartillgång, till en annan plats som inte har samma värde i stadsbilden. Skogsområdet mellan Nacksta och Sidsjön är alltså något uppskattat som vi måste bevara och vårda, det är en del av staden Sundsvall, som skapar den unika stads- och naturmiljö.

Samuel Holmgren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons