Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är kortare köer och mindre väntetider i vården

Annons

För att nå målen i landstingsplanen har hälso- och sjukvårdsnämnden lämnat ett antal utredningsuppdrag till landstingets förvaltning. Syftet är att nå målen i landstingsplanen, som riktar in sig på att skapa en trygg, jämlik vård med god tillgänglighet i mer resurseffektiva verksamheter. Ett av flera uppdrag är utredning av framtidens länsverksamhet för kirurgi.

Läs också: Öppet brev till de styrande i Landstinget Västernorrland

I slutet av förra året antog en bred majoritet i landstingsfullmäktige en målbild för länets framtida hälso- och sjukvård. Det handlar om att ställa om för framtida vårdbehov, när allt fler blir allt äldre och kan leva med åldersrelaterade sjukdomar under en längre tid, tack vare framgångsrik forskning och utveckling. Det handlar också om att flytta resurser och ansvar från länets tre sjukhus till länets 33 hälso- och vårdcentraler. För att möta en trygg och jämlik vård för allt fler äldre behöver vården komma närmare invånarna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Utifrån en sammanvägd bedömning har vi meddelat att det inte finns någon ambition att flytta den akuta kirurgin från sjukhuset i Örnsköldsvik. Avgörande för en sådan bedömning är bland annat möjligheterna till kompetensförsörjning i Örnsköldsvik, ett utvecklat samarbete med Norrlands universitetssjukhus samt andra tillgängliga spetskompetenser vid sjukhuset i Örnsköldsvik. Industrigruppen och det lokala näringslivets erbjudande om stöd i rekryteringsarbetet för nyinflyttade, är också av betydelse för att framtiden ska bli än starkare.

Operationsköerna för kirurgiska ingrepp, så som ljumskbråck och galloperationer, är alldeles för långa i vårt län. Det är huvudanledningen till att vi behöver göra förändringar i vår struktur och organisation, för att skapa en högre tillgänglighet i mer resurseffektiva verksamheter. Det är orimligt att Västernorrlänningen ska behöva vänta längre på sina planerade operationer, än vad man gör i övriga landet.

Läs också: Ingen ska behöva dö i en vårdkö

Tillgängligheten till vård ska förbättras och det framför allt genom förstärkt samverkan inom länet, med länsgemensamma köer och moderna effektiva arbetssätt. Vi ska ta ansvar för landstingets ekonomi och skattebetalarnas pengar, men framför allt tar vi också ansvar för att tillgängligheten ska bli bättre, med kortare köer och mindre väntetider. Vi i majoriteten arbetar för en jämlik vård för alla. Vi arbetar outtröttligt på mot framtidens sjukvård som möter framtidens vårdbehov.

Erik Lövgren (S)

Eva Andersson (MP)

Jan-Olov Häggström (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons