Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste vi äta kött varje dag?

/

Annons

Den 29 mars är det Earth Hour och nytt för i år är att Earth Hour utvidgar miljötänket med att fokusera på Biffen, Bilen, Bostaden och Börsen. I Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge tänker vi särskilt på Biffen som en symbol för maten vi äter.

I "Hållbart Sundsvall 2013. Livsmiljöanalys" står det på sidan 37:

"Den positiva utvecklingen för andelen inköp av ekologiska livsmedel inom Sundsvalls kommun har avtagit. Under 2012 var andelen knappt 13 procent, cirka en halv procent sämre än 2011. Kommunens målsättning är 35 procent ekologisk mat. Regeringen har satt ett nationellt mål på 25 procent ekologiskt i offentlig sektor vid utgången av 2013. Målet nåddes 2012 av cirka 100 kommuner. Matproduktionen har stor inverkan på biologisk mångfald, gifter i miljö samt yt- och grundvatten. Men 2012 var endast 12 procent ekologisk."

Sundsvalls kommun har själv upptäckt att vi inte följer vare sig regeringens eller kommunens egna mål angående ekologisk mat och biologisk mångfald.

När man gör upphandlingar går pris alltid före kvalitet. Att sedan maten fraktats runt halva jorden eller är full av antibiotika och olika bekämpningsmedel har ingen betydelse så länge det är billigt.

Många invänder att det är lätt att säga att man ska äta kravmärkt och ekologisk mat när man har råd. Och det är sant, bra mat kostar. Det gör att det känns ännu mer angeläget att Sundsvalls kommun och Landstinget Västernorrland ser till att upphandla ekologiskt och få ner priset.

Vi kan alla välja att äta mer ekologisk mat och kött mer sällan. Vi vet att till exempel ekologiskt odlade morötter innehåller de vitaminer och mineraler som morötter faktiskt ska innehålla. Snabbt framdrivna morötter, med mängder av gödningsmedel och insektsmedel, gör inte det. Vi lurar oss själva när vi äter frukt och grönt som inte är ekologiska.

Även om människan är köttätare behöver vi inte kött varje dag eller ens varje vecka. Vi i Norden leder ligan på köttätande. Kan det bero på brist på fantasi eller på att vi har så fantastiskt fint kött? Förmodligen är det för att vi har råd. Ändå väljer vi det kött som är sämst men billigast. För miljön och klimatet är gris och fågel bättre än nötdjur. Men i dag fraktas svenska grisar till Tyskland för slakt och säljs därefter som billigare tyskt eller polskt griskött efter att de slaktats utan bedövning och förmodligen har heller inte transporten varit så djurvänlig. Kött från nötdjur från små gårdar i Sverige och framförallt Norrland är inte heller klimatovänligt på samma sätt som kött från de enorma köttproduktionsgårdarna i USA och Sydamerika.

Det Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge önskar är ett öppet landskap där kor, får och grisar betar och mår gott till den dagen de går till slakt. Det köttet kostar mer men är nyttigare och bönderna får betalt för sitt arbete. Betesmarker hålls naturligt öppna och mångfalden bevaras. Vi önskar att vegetarisk kost och ekologiska, helst närproducerade råvaror blir det normala inom Sundsvalls kommuns offentliga sektor.

Lena Norell, styrelseledamot och Lisbeth Jakobsson, ordförande för Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons