Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans när det gäller våld

/
  • Våldsbrott sker frekvent i vårt samhälle.

Annons

Uppriktigt talat börjar jag bli trött på allt prat. Diskussioner hit och dit, och medan vi talar vackert talar andra det universella språket våld.

Det är ingen idé att ha någon slags nollvision om våld. Det kommer alltid förekomma i vårt samhälle. Vi behöver inte ha en nollvision, men jag tycker banne mig att man kan ha en nolltolerans. Anledningen till att våldsbrott sker så frekvent är att vi som individer tillåter det. Samhället, som i praktiken utgörs av åklagare, polis, domare och jury, rider på praxis som tillåter att väldigt många brott förblir ouppklarade. Att det saknas vittnen brukar vara ett av hindren som gör samhället handlingsförlamat, men att man inte kan hitta våldsverkaren är lika vanligt. De går inte upp i rök, de promenerar från platsen medan åskådarna studerar himlen. Jag tror inte det beror på feghet.

Rationella människor undviker våldsamma situationer när de är i underläge. Och visst är vi alla i underläge. Våldsamma människor är sällan ensamma så vi behöver oroa oss för repressalier om vi lägger oss i. Vi kan inte lägga oss till med samma aggressiva pondus som den typiske våldsverkaren har för då uppfattas det som att vi har provocerat fram bråket. Vi kan inte anfalla i förebyggande syfte, för då blir det vi som får bära skulden. Och slutligen måste vi vika ur vägen för våldsverkarna, för annars blir vi misshandlade.

För mig känns detta som pest eller kolera. Samhället straffar oss om vi handlar, våldsverkarna straffar oss om vi inte lyder och det tredje alternativet är att alltid backa undan. Var är detta rätt och riktigt?

Jag och mina bekanta har gått emellan när det varit tjafs utanför Memento Palace ett flertal gånger medan vakterna stått och sett på. Jag och mina bekanta har vid ett antal andra, helt separata, krogvistelser upptäckt spänning i luften och meddelat krogvakterna som återigen bara låter saker ha sin gång. Men när jag i vintras besökte ett av Sundsvalls nöjesställen fick jag bevittna hur en liten artonårig pojke blev nedsliten på marken och slagen blodig av en ordningsvakt. Hur hade han betett sig, undrar ni säkert? Han förolämpade ordningsvakten.

Jag vet att vi kan bättre än så här. Filma in- och utgångarna till krogen så gärningsmännen inte kan smita. Gå in och bryt när ni ser att en eller flera människor börjar bete sig aggressivt eller våldsamt. Enda anledningen till att våld bör förekomma är för att förhindra nyhetstorka. Ett klent argument, och det finns inget starkare. Men om polis, krogvakt och gemene man tillsammans står helt maktlösa inför ett fåtal aggressiva ungdomar nödgas vi alla, förr eller senare, tala samma språk: våld.

Ace

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons