Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförnuftigt sälja Mitthem

Annons

I Sundsvalls Tidning finns det en artikel om utförsäljning av kommunala bolag, främst Mitthem och om konkurrensutsättningen kring omsorgen. Det är sedan länge känt att denna linje med utförsäljning är den som Alliansen tänker följa, oavsett vad ekonomer, tyckare och det allmänna förnuftet säger.

För det första innebär utförsäljningar att vi skapar skattebetalda marknader till vinstdrivande företag. Efterfrågan på dessa marknader kommer aldrig att ta slut eller minska, då vård och boende alltid kommer att behövas. Vinstdrivande företag kan i princip aldrig göra det bättre än icke-vinstdrivande verksamhet. Det beror inte på att de vinstdrivande företagen har sämre personal eller liknande, utan för att de vill åstadkomma en vinst i sin verksamhet.

För att åstadkomma en vinst finns det två sätt: Antingen kan man öka intäkterna genom att till exempel höja avgifterna eller så kan man spara in på utgifterna genom att till exempel skära ner på personalen.

Eftersom avgifterna för till exempel äldreomsorgen är bestämda på politisk nivå går det inte att göra på det första sättet. Det är alltså det andra sättet som gäller när en icke-vinstdrivande verksamhet ska göras om till en vinstdrivande.

Detta medför givetvis försämringar. Fastigheter sköts inte lika bra, kvalitén i äldreomsorgen i många delar av Sverige får stryka på foten. De äldre får mindre tid till uppmärksamhet av personalen, eftersom personalen inte hinner med sig.

Är det rätt att dessa vinster som görs genom försämrad välfärd ska bekostas av skatten vi betalar?

Joacim Lindgren

Ung Vänster Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons