Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad tågpendling från Timrå en utopi

Annons

Signaturen SBF bygger i sin analys i ST den 21 oktober över den framtida järnvägssträckningen genom Timrå och järnvägens möjligheter att påverka pendlingstrafiken mellan Sundsvall och Timrå och mellan Timrå och Härnösand, på några missuppfattningar, som det finns all anledning att kommentera.

Alliansen förespråkar inte att en ny station ska byggas i anslutning till den västra korridoren. Dit ska den tunga godstrafiken och snabbtågen förpassas. Den framtida regionala trafiken däremot kan fortsätta på den nuvarande spårsträckningen. Det finns således ingen anledning att bygga något nytt resecentrum i Timrå när Sundsvalls central finns i närområdet och då den mycket omfattande pendlingstrafiken med all sannolikhet kommer att fortsätta med bil och buss.

Att tro att tåget i framtiden ska ta en större andel av denna trafik betraktar jag som en utopi.

Även om en ny dragning av järnvägen inte genomförs förrän om några år, så visas redan nu med all tydlighet hur viktig dagens debatt är. Den 15 november förra året beslöt Trafikverket att förklara de båda korridorerna efter E4 som riksintresse. Med andra ord, för närvarande ligger en död hand över en 200 meter bred korridor efter E4 mellan Timrådalen och Stordalen samt från industriområdet över Bergeforsen till Stavreviken.

Konsekvensen av detta beslut är att inga byggnadslovskrävande åtgärder får genomföras i korridorerna utan godkännande av Trafikverket. På sin höjd kan mindre altanutbyggnader och skärmtak godkännas. Men där går gränsen.

Redan nu påverkas med andra ord boendemiljöerna och fastighetsvärderingarna negativt av järnvägsbesluten. Alliansen kan inte acceptera detta förhållande – därför kommer vi att hålla debatten levande. Vi tror inte på SBF:s idé att ligga lågt i järnvägsdebatten i dag. Risken för att snart är det kört, är alltför överhängande och effekterna förödande för Timråborna.

Kenneth Westberg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons