Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta om storregionerna är det enda rätta

Annons

Det pågår ett uppror i Sverige. I skuggan av riksmediernas bevakning sker den största politiska mobiliseringen sedan folkrörelsetiden.

Fler och fler motsätter sig regeringens odemokratiska behandling av regionfrågan, där storregioner är planerade att klubbas igenom snabbare än någon hinner säga Ardalan Shekarabi.

I Jämtland Härjedalen satte vi igång ett folkinitiativ med början 14 september. Vi behövde samla drygt 10 000 stödförklaringar, tio procent av väljarna, för att få till stånd en lokal folkomröstning i regionfrågan. Tre veckor senare lämnade vi in dubbelt så många, 20 740 namnunderskrifter (och några hundra till), till regionen.

Det är en politisk mobilisering som torde slå alla tidigare rekord.

Vi är inte ensamma. I dagarna lämnas ett likadant folkinitiativ in i Norrbotten. Nyligen har namninsamlingar för folkinitiativ startat i Dalarna, Södermanland, Värmland och Västerbotten.

Folkomröstning är det enda rätta och omdömesgilla.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen.

Rena vandringssägner om att en folkomröstning skulle vara omöjlig eller meningslös slog på ett olyckligt sätt rot hos dåligt informerade beslutsfattare i våras. Nu inbillar sig tack och lov allt färre leva i något annat land än det Sverige som hållit 30 lokala folkomröstningar i indelningsfrågor sedan 1978, varav regeringen i ett enda fall kört över folkviljan.

Reformer av välfärdens institutioner som ska gälla i generationer framöver är en alltför komplicerad och viktig fråga för att överlåta till en handfull centraliseringsivrare och stordriftsvurmare. Vi måste få in fler perspektiv i debatten: Medborgarna och all vårdpersonal som i slutänden är de som ska få välfärden att fungera i praktiken. De sitter inne med värdefulla kunskaper och erfarenheter. Oavsett vad en folkomröstning kommer fram till, så kommer beslutet att slipas till det bättre.

Vårt exempel visar att det är möjligt med en bred uppslutning i denna fråga. Vänster och höger har bokstavligen stått sida vid sida för att samla namn. De allra flesta medborgare som får frågan skriver på. Viljan att vara med och samla namn har varit smittsam.

Vi hoppas att Västernorrland följer Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Dalarna och Södermanland, Värmland och Västerbotten i spåren. Kräv en folkomröstning i regionfrågan.

Mattias Warg

Anna Olofsson Frestadius

Joakim Persson

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons