Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkra arbetsmiljön för äldreomsorgens personal

/

Annons

Vad gör Kommunal och dess sektion för äldreomsorgens arbetsmiljö i vinterlandet?

Jag bor på en gård på "sörsidan" i Stöde. I huset bor två familjer, jag och min fru, samt min svärmor. Min svärmor har hemtjänst som kommer flera gånger per dag. Vägen från gården sluttar uppåt mot byvägen, som i sin tur sluttar upp mot stora vägen.

Under den senaste veckan har hemtjänstpersonalen vid flera till fällen inte kommit ut från gården upp till byvägen på grund av halkan. Personalen har då kommit tillbaka och frågat om hjälp, vilket de naturligtvis fått. Även jag som känner till vägen och vet hur man på bästa sätt tar sig upp, har haft problem. Vid ett tillfälle gick även jag "bet". Jag har vid samtliga tillfällen känt hur instabila bilarna är, och dåliga att köra på halt underlag (små och framhjulsdrivna ofta med dåliga däck).

Enligt mitt förmenande är bilarna direkt livsfarliga att åka med på de hala vägar som nu råder. Att grusa hjälper endast temporärt då det töar, fryser, regnar och snöar om vartannat.

Bilarna är, vad jag förstår, inhandlade efter principen billigaste priset avgör, utan att den som handlar in, inte vet ett dyft om hur bilarna används och hur förhållandena på fältet är. Det är inte direkt E4 standard på landsbygden.

Vad gör Kommunals sektion åt saken. Ställer den krav vid upphandlingarna. Hur kan sektionen med sina skyddsombud och huvudskyddsombud tillåta att deras medlemmar kör omkring med dessa livsfarliga arbetsredskap. För det är just vad det är, arbetsredskap.

Hur kan socialtjänstens ledning tillåta att deras anställda varje dag riskerar livet på arbetet med dåliga arbetsredskap?

Det kanske vore på sin plats att arbetsmiljöverket med sina inspektörer gör en riktad inspektion på landsbygden och ställer de riktiga kraven.

Arbetsgivaren borde även tillhandahålla skor/kängor som är så halksäkra som möjligt, gärna med inbyggda dubbar, så personalen kan förflytta sig någorlunda säkert.

Vart har kampen för den fysiska arbetsmiljön tagit vägen? Varför ställs inte kraven? Varför stoppar inte skyddsombuden dessa dåliga arbetsredskap?

Att skylla detta förhållande på dålig sandning håller inte. Vi har själva med våra bilar, en Nissan Extrail med dubbdäck samt en Nissan Cingcab med odubbade åretruntdäck. Inte vid något tillfälle har vi blivit kvar i backen utan alltid tagit oss fram.

Nils Jisfält

Fd ombudsman Kommunal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons