Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på de verkligt hotade arterna

/
  • Sillgrisslan har minskat med 99 procent till en procent av tidigare antal, hävdar skribenten.

Annons

Tv-programmet Mitt i naturen tar ibland upp intressanta frågor om olika arter och deras livssituation. I programmet den 5 december redovisades bland annat att den tretåiga måsen var på väg mot utrotning, och att sillgrisslan hade minskat med 99 procent till en procent av tidigare antal. Att dessa arter minskar, och att hundratals andra arter av djur och växter är på väg att helt utrotas, vållar ingen politisk debatt vare sig i Sverige eller EU:s växande herravälde.

Styrda av föreningsbildningar med medlemstal utgörande någon procent av befolkningen, har de europeiska politikerna förträngt verkligheten och lydigt satsat i stort sett alla resurser på en djurart, vargen. En djurart som har en årlig föryngring på 40-45 procent och globalt är så överstor att omvärlden både i öst och väst tillgriper jaktmetoder som saxar, snaror och gift.

Även skottpengar betalas ut för att försöka freda sig mot de växande vargstammarna.

Hur kan då de europeiska politikerna, med undantag för Norge som ännu har civilkurage, satsa allt på vargen, och strunta i de verkligt hotade arterna och den biologiska mångfalden? Det har framkommit uppgifter direkt från enskilda politiker, att de är så hårt styrda att de inte vågar frondera mot det kompakta politiska grupptrycket. Vart har svensk demokrati och folkstyre tagit vägen?

Här överträffar verkligheten sagornas värld. I sagan om kejsarens nya kläder vågade ingen ifrågasätta några skräddares falsarier, av rädsla för att bli betraktad som dum om man avslöjade sanningen. I sagans värld slutade dock upplösningen med att ett litet barn ropade titta kejsaren är ju naken. Inför kommande riksdagsbehandling av rovdjurspolitiken, ropar nu förbundet Rättvis Jakt; "Svenska politiker, besinna ert ansvar både för den biologiska mångfalden, och särskilt för den stora grupp av landsbygdsbefolkningen som är arga och helt förtvivlade över dagens rovdjurssituation i landet." Våga inse verkligheten och sanningen. Därmed kan ni även bidra till att minska det utbredda politikerföraktet och i någon mån öka ert förtroende hos svenska folket som i dag är katastrofalt lågt, under tio procent.

Bernt Lindqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons