Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrar – Det finns mycket att göra!

Annons

Varje dag arbetar hundratals kvinnor och tjejer på någon av Roks kvinno- och tjejjourer. Förra året hjälpte och stöttade vi över 12 000 kvinnor, tjejer och barn som sökte stöd på jourerna. Sveriges jourkvinnor och jourtjejer jobbar ideellt, utan ersättning, på kvällar och helger, med målet att alla kvinnor ska få leva fria från våld och förtryck. Vi är redan många, men vi behöver bli fler. Nu lanserar vi en ny kampanj för att fler ska engagera sig mot våldet.

Hos oss på Kvinnojouren/Tjejjouren i Sundsvall är vi 100 medlemmar. Förra året tog vi emot 897 samtal från kvinnor som sökte stöd eller skydd hos oss. Tillsammans utförde vi över 5 395 stödåtgärder för dessa kvinnor och deras barn. Vi är många och vi gör skillnad varje dag, men vi behöver bli ännu fler.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. En enskild jourkvinna eller tjej kan vara skillnaden mellan liv och död, eller mellan fortsatt rädsla och början på vägen till upprättelse och frihet. Jourkvinnan svarar i telefonen när den sönderslagna kvinnan till sist bestämt sig för att ringa. Hon tar emot i det skyddade boendet när en mamma och hennes barn kommer för att få en stunds lugn och ro, och skydd från våldet. Hon står vid en stödsökande kvinnas sida i möten med socialtjänst, med polis och med advokat, som stöttar och säkrar att hon får det stöd hon har rätt till från samhället.

Jourtjejen är precis lika viktig. Hon finns på nätet, på chatten eller mejlen, och svarar på frågor om allt från anorexi och självskadebeteende till onani och hur det känns att vara kär. Hon åker ut till skolorna och pratar med ungdomar om normer, könsroller, och att de duger som de är. Hon lyssnar, stöttar och peppar, utan att ifrågasätta eller skuldbelägga.

Förra året polisanmäldes nästan 28 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. I 85 procent av fallen var den misstänkte gärningsmannen en man. I 44,6 procent av fallen skedde misshandeln inomhus, av en person som kvinnan hade eller hade haft en nära relation med. Allt enligt Brottsförebyggande Rådet, Brå, som också menar att mörkertalet är stort, att bara omkring vart femte fall anmäls. Statistiken visar också att omkring 17 kvinnor mördas varje år i Sverige, av en man som de har eller har haft en nära relation med.

Vi är över 4 000 kvinnor och tjejer i hela Sverige som vill förändra den här statistiken. Med vår nya kampanj Plenty, Sister! vill vi uppmana alla andra att delta i arbete mot mäns våld mot kvinnor. Alla behövs, och tillsammans kan vi göra hur mycket som helst!

Angela Beausang, ordförande i Roks

Kvinnojouren i Sundsvall, Kvinnogemenskap

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons