Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal larmar: "För låg bemanning – vi bryter mot lagen varje dag"

/
  • Vi bryter varje dag mot socialtjänstlagen. Vi kan inte utföra det som vårdtagarna är beviljade, skriver personal på Kristinelunds äldreboende.

Annons

Vi jobbar på Kristinelunds äldreboende på en demensavdelning. Som bemanningen ser ut idag (0,60) går vi på knäna!

Hur länge ska detta få fortgå innan ni politiker förstår att det inte går att spara inom äldreomsorgen på det sätt som nu gjorts? Pengarna inom kommunen finns och måste fördelas annorlunda!

Vi bryter varje dag mot socialtjänstlagen. Vi kan inte utföra det som vårdtagarna är beviljade. Vi hinner heller inte skriva genomförandeplaner till våra vårdtagare. Det sker flera avvikelser varje dag som aldrig blir registrerade för att man inte hinner sätta sig vid datorn och göra det.

Läs även: Ta hand om alla – även de äldre

Det är synd, för det skulle verkligen behövas, så ni får kännedom om hur det ser ut!

Några riktlinjer har vi heller inte fått! Om det till exempel är underhållning i huset blir det kaos på våningen för de som är kvar där. Ofta så är det två eller max tre personal och det resulterar i att vi inte hinner ha uppsikt på alla vårdtagare.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Fallen hos vårdtagarna har ökat samtidigt som vi har många som kan vara utåtagerande. Det är ju de som är piggast som är på den eventuella underhållningen!

Våra vårdtagare får sällan eller aldrig komma ut i friska luften och det tycker vi är bedrövligt!

Läs även: Många äldre Sundsvallsbor är ensamma på storhelgerna

Skulle ni styrande villa ha det så här när ni blir gamla?

Det behövs en högre bemanning, i synnerlighet på demensavdelningar!

Vi har en usel arbetsmiljö! De flesta av oss mår dåligt på grund av detta! Hur många ska bli sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom, etcetera? Hur många äktenskap/förhållanden spricker? För hur det än är så drabbar det ju faktiskt våra nära och kära också när man kommer hem och är trött och på dåligt humör! Man har inget tålamod och ingen ork kvar att prestera på hemmaplan också!

Och vem ska jobba? Vikarier har vi snart inga kvar för de söker andra jobb på grund av att de får bara femtimmarspass när de blir bokade. De vill ju såklart också jobba heltid!

Läs även: Vårdpersonalen kämpar för rättvis vård – varje dag

De sommarscheman som vikarierna får är inte heller heltid, de ligger på mellan 70 och 80 procent. Det är nästan ingen som söker omvårdnadsutbildningar längre och eftersom arbetsförmedlingen verkar se våra jobb som enkla så finns inga särskilda krav på att kunna svenska språket.

Vi känner ingen arbetsglädje längre och känner oss inte nöjda med vad vi presterat under vår arbetsdag! Vi känner oss otillräckliga! Den känslan har vi aldrig haft förut!

För Plus-kunder (uppföljning på insändaren): Vårdpersonalen går på knäna – slog larm i insändare: "Man åker hem och mår dåligt"

Personal på våning 4 Kristinelunds äldreboende

genom Åsa Kuusikko

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons