Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balansgång för polisen

Annons
Det kan inte vara lätt att vara polis. Fokuserar man på att jaga inbrottstjuvar och småbovar i stället för yrkeskriminella så kommer kritiken som ett brev på posten. Samtidigt förväntar sig de flesta av oss att polisen skall göra sitt yttersta om vi råkar ut för ett inbrott eller dylikt. Det är vardagsbrottsligheten som de flesta av oss stöter på – inte den lilla klicken organiserade brottslingar. Om inte dessa brott bekämpas, och vanliga människor känner att de brott de drabbas av inte tas på allvar så innebär det en allvarlig förtroendekris för polisen.
En ny rapport från Polisförbundet visar att många poliser anser att de lägger för mycket tid på småbrott och för lite tid på grövre kriminalitet. En av orsakerna sägs vara polisens sätt att mäta hur framgångsrik verksamheten är. Då det är lättare att ta fast fartsyndare på motorvägen än att gripa inbrottstjuvar så ser det bättre ut i statistiken om man ägnar mer tid åt trafikbrotten.
Det är naturligtvis orimligt om det är så polisens verksamhet fungerar. Visst är det viktigt att se till att trafiken inte blir laglöst land, men om det sker på bekostnad av att bekämpa annan brottslighet som de flesta av oss utan att tveka skulle hävda är grövre och mer allvarlig så är det fel. Dessutom går det att ifrågasätta om det inte är bättre för trafiksäkerheten att polisen gör fler nykterhetskontroller än att stå med "laserpistoler" och ta fartsyndare.
Men det är att göra det för lätt för sig att säga att det är dåligt att kvantifiera och räkna hur många brott som klaras upp. Det finns absolut poänger med detta, men hetsen att klara upp så många brott som möjligt i stället för att klara upp rätt brott leder fel. Polisförbundets ordförande Jan Karlsen har rätt när han på Dagens Nyheters debattsida i lördags skrev att "bra polisarbete innehåller både kvalitet och kvantitet". Och det glädjer när polischefen Bengt Svensson håller med och säger:
– Vi kan inte bedriva en verksamhet som bara ska uppnå kvantitativa mål.
Polisen måste kunna lösa mängdbrotten – rån, inbrott, bilstölder etcetera – utan att för den skull negligera grövre brottslighet. Det handlar om både och, inte antingen eller.

Mer läsning

Annons